Recensie

Verrassende voorstelling Zoutloos in verpleeghuis De Die raakt iedereen (*****)

Zoutloos van het Vlaamse jeugdgezelschap Studio Orka is een volledig geslaagde voorstelling over afscheid nemen en doorgaan.

Beeld Fred Debrock

Naadloos loopt de locatie over in het decor van de voorstelling. Het Vlaamse jeugdgezelschap Studio Orka speelt Zoutloos op het Over 't IJ Festival in verpleeghuis De Die en situeerde de voorstelling ook in een verpleegtehuis.

Met een regeltjes­gefixeerde directrice ('Tijdsbesef!', 'Planning!'), een lief-naïeve stagiaire, een dokter met goochel­aspiraties en enkele bejaarde bewoners is aanvankelijk moeilijk te zien wie bij het - deels uit bewoners bestaande - publiek hoort, en wie bij de acteurs.

Een vrolijk makend begin, en daar blijft het niet bij. Zoutloos is een volledig geslaagde voorstelling over afscheid nemen en doorgaan. Over liefde en warmte op een plek waar kille regelgeving domineert. Over je eigen gang durven gaan en de troostende kracht van de verbeelding, die de dood overstijgt.

Roerend moment
De theatermakers van Orka bedachten en schreven het verhaal zelf. Hun personages neigen naar het karikaturale, maar daaronder schuurt de tragiek.

Een van de acteurs is Pelle van den Steen, een jongen nog, die zijn oma in het tehuis bezoekt en volleerd meegaat in het spel van de volwassenen. Dat de oude Palmira niet lang meer te leven heeft, is meteen duidelijk. Toch komt het einde onverwacht; een roerend moment.

Daaraan gaat een reeks humoristische gebeurtenissen vooraf, inclusief echte goocheltrucs, Elvisliedjes en een decor dat op verbluffende wijze in beweging komt. Met zo'n origineel toneelbeeld pak je niet alleen kinderen in, ook de bewoners van De Die toonden zich verrast. Zo raakt het gelaagde Zoutloos een jong en oud publiek. Grote klasse.

Zoutloos

Ons oordeel: ★★★★★
Waar: Over ’t IJ Festival
Door: Studio Orka
Gezien: 9/7, verpleeghuis De Die
Nog te zien: aldaar, t/m 12/7
Leeftijd: 7+
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden