Veroordeelde R. Kelly staat opnieuw terecht voor misbruikzaken

In Chicago begint maandag een nieuw proces tegen R. Kelly. De 55-jarige zanger is in de Amerikaanse stad aangeklaagd voor onder meer het maken van kinderporno en het verleiden van minderjarigen tot seksuele handelingen.

Het Parool
Zanger R. Kelly werd eerder veroordeeld tot bijna dertig jaar cel voor onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken. Beeld Getty Images
Zanger R. Kelly werd eerder veroordeeld tot bijna dertig jaar cel voor onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken.Beeld Getty Images

Eind juni werd Kelly in New York al schuldig bevonden in een vergelijkbare zaak. Voor onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken, kreeg hij een celstraf van dertig jaar opgelegd. Ook werd hij schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, dwangarbeid en verschillende overtredingen van de zogeheten Amerikaanse Mann Act, de federale wetgeving rond mensenhandel. Voor de nieuwe zaak is hij half juli van New York overgeplaatst naar een gevangenis in Chicago.

De zaak in Chicago volgt veertien jaar na een eerder proces tegen de zanger in de staat Illinois. Ook in die zaak werd hij beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover minderjarige vrouwen, maar werd toen uiteindelijk vrijgesproken. Officieren van justitie in Chicago zeggen nu dat Kelly en twee van zijn voormalige werknemers de uitkomst van de zaak probeerden te manipuleren door getuigen en slachtoffers om te kopen. Kelly en zijn werknemers beweren zich hier niet schuldig aan te hebben gemaakt.

Fans

Amerikaanse media, waaronder The New York Times, verwachten dat het verloop van deze rechtszaak anders zal zijn dan die in New York. Waar er in dat proces op zittingsdagen slechts een handjevol fans bij de rechtbank stond om de zanger te steunen, worden er in Kelly’s geboorteplaats Chicago veel meer verwacht. Hij zou er nog altijd veel fans hebben.

De verhalen rond het misbruik door Kelly stammen al uit de jaren negentig en namen toe in aantal na het verschijnen van de documentaireserie Surviving R. Kelly uit 2019. Hierin beweerden meerdere vrouwen op minderjarige leeftijd slachtoffer van hem te zijn geworden. Na het zien van de beelden riepen openbaar aanklagers in Chicago vermeende slachtoffers op naar voren te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden