PlusTelevisie

Vermakelijke docu over het Binnenhof onderzoekt de staat van de democratie

Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) voert het woord in de Tweede Kamer. Beeld ANP/Phil Nijhuis
Minister Wopke Hoekstra van Financien (CDA) voert het woord in de Tweede Kamer.Beeld ANP/Phil Nijhuis

De documentaire Hart van de Democratie, vrijdag op NPO 2, is een zoektocht naar de stand van de democratie en de noodzakelijkheid van politieke vernieuwing. Gezien vanuit het broeinest van de politiek: het Binnenhof.

Maarten Moll

Bij het woord griep denken we nu al snel aan het coronavirus, al hebben die twee niet altijd iets met elkaar te maken. Zoals in deze dialoog: politiek journalist Kees Boonman vraagt D66-leider Alexander Pechtold in Hart van de Democratie wat de staat is van het politieke bestel. “Een stevige griep, maar niet ongeneeslijk. Ik ben wel een optimist.”

Boonman: “Wat is die griep dan?”

Pechtold: “Versplintering, onderwerpen die er vandaag toe doen, maar niet voor de langere termijn. Dat is in de politiek de griep.”

Boonman: “Maar aan een verwaarloosde griep kun je dood gaan, hè.”

Pechtold: “Ja…”

Vermakelijk

Om nu, overdrachtelijk, te zeggen dat de politiek besmet is met het coronavirus gaat te ver, maar Pechtolds vergelijking gaat misschien niet mank. Dat poogt Hart van de Democratie te laten zien, waarin vooral de ‘waan van de dag’ lijkt te regeren. Film­makers Suzanne Raes en Liesbeth Witteman volgen Boonman en politiek verslaggever Charlotte Nijs van Hart van Nederland op het Binnenhof, in hun zoektocht naar de noodzakelijke vernieuwing van onze parlementaire democratie.

Een jaar tussen Haagse pers en politiek, luidt de ondertitel van de vermakelijke documentaire. We zien politici in actie, zien ze door de gelauwerde, ervaren Boonman en nieuwkomer Nijs geïnterviewd worden. Boonman blijft – om de zaak op scherp te houden – steeds de vraag stellen of er iets mis is met onze politieke democratie; Nijs wil het politieke bedrijf voor haar kijkers transparanter en begrijpelijk maken, en ergert zich blauw als een politicus maar geen antwoord wil geven. “Ze spelen een bandje af recht in mijn gezicht!”

Dat is een mooie tegenstelling in de film, waarin van alles voorbijkomt: een zelfmoordpoging vanaf de publieke tribune van de Kamer, afscheid van politici, verkiezingen, facilitaire diensthoofden die tonen dat de gebouwen van het Binnenhof in slechte staat zijn en renovatie echt nodig is, de opkomst van Thierry Baudet, en veel meer.

De ijverige Nijs krijgt bij Rutte de deur in haar gezicht, en Boonman beschouwt met oud-D66-politicus Gerard Schouw vanaf de tribune Pechtolds opvolger Rob Jetten. Volgt een lekker vals stukje, nadat ze de loftrompet over Jetten hebben gestoken. Schouw: “Alleen, of hij slecht genoeg is? Je moet wel een beetje een slecht mens zijn, hè? Dat kan hij nog wel bijleren, een beetje slechtheid.”

Je ziet Boonman bijna in zijn vuistje lachen bij deze ‘vangst’. Zo zit Hart van de Democratie vol mooie, kleine momenten. Of renovatie in de politiek nodig is om de kloof tussen politiek en volk te dichten?

Boonman zegt, als het parlementaire jaar is afgesloten en buiten de barbecue klaarstaat, gekscherend: “Ze dronken een glas, ze deden een plas, en alles blijft zoals het was.”

Profetische woorden?

Hart van de Democratie, vrijdag, 22.15 uur, NPO 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden