Plus

Verbazing over de vroege zomervakantie in Hilversum

Op het commerciële RTL gaat Humberto Tan nog weken door met RTL Late Night, maar bij de publieke omroep heeft Jeroen Pauw de koffers al gepakt. En deze zomer komt daar vanwege alle sportevenementen ook geen tijdelijke talkshow voor terug. Politiek Den Haag, maar ook Pauw zelf reageren met verbazing.

Hanneke Keultjes en Gudo Tienhooven
Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W dinsdag in de Tweede Kamer Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker van OC&W dinsdag in de Tweede KamerBeeld ANP

De lange zomerstop bij de publieke omroep is elk jaar onderwerp van discussie, maar dit jaar laat zelfs de politiek van zich horen.

'Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek?' twitterde minister Ronald Plasterk. Bijzonder, want als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gáát hij helemaal niet over media.

Sportzomer
De wereld draait door en Pauw stoppen doorgaans in mei. Nieuw is dat Hilversum dit jaar niet kiest voor een vervangende latenighttalkshow. Dat gebeurde eerder wel met Jinek.

De NPO zet nu vol in op de drukke sportzomer met vanaf 10 juni praat­programma's rond het EK voetbal, gevolgd door de Tour de France en de Olympische Spelen.

Directeur Gerard Timmer van BNN-VARA, de verantwoordelijke omroep voor Pauw, is kritisch. "De keuze niet het hele jaar rond het gesprek van de dag te faciliteren, vind ik jammer. De kijkcijfers laten zien dat er wel behoefte aan is. Ik vind dat NPO 1 het hele jaar door op de late avond die relevantie zou moeten willen hebben. Die ambitie moet je als publieke omroep ook willen hebben."

Timmer, tevens voorzitter van het College van Omroepen, benadrukt overigens dat BNN-VARA Pauw (dat vrijdag de laatste uitzending voor de zomer had) tot vlak voor het EK voetbal heeft aangeboden.

"De vinger wordt vaak richting Jeroen gewezen, maar het zat niet in zijn gevoel om te stoppen. We hebben voorgesteld om langer door te gaan, maar de NPO besloot anders."

Kamervragen
De zomerstop leidde gisteren zelfs tot Kamervragen. Niet omdat de verantwoordelijk bewindspersoon, Mediastaatssecretaris Sander Dekker, er boos over is, maar vanwege de tweet van Plasterk.

Kees Verhoeven van D66 roept Dekker - "de bewindspersoon die er wél over gaat" - subiet naar de Kamer voor uitleg. Het kabinet spreekt immers met één mond, ook via Twitter.

Dat is Dekker het niet met hem eens. Het bericht was enkel 'een persoonlijke mening':

"Minister Plasterk heeft zijn tweet gestuurd als liefhebber van praatprogramma's. Ik ben zelf liefhebber van sport en ben blij dat die programma's ervoor in de plaats komen. Dat we straks onze helden in Rio kunnen zien."

De NPO tot de orde roepen? Daar ziet hij 'absoluut geen reden toe'. "We gaan niet over de inhoud van de programma's." Is hij het dan eens met de tweet van Plasterk? Nee. "Veel blijft gewoon te zien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden