PlusBoekrecensie

Venturini’s Yuna is een unieke hoofdpersoon die even hard en wreed als humoristisch uit de hoek kan komen

De Argentijnse auteur Aurora Venturini was 85 toen ze de boekenprijs Premio Nueva Novela ontving voor De nichtjes, dat ze anoniem had ingezonden. Eindelijk kreeg ze de erkenning waar ze naar verlangde, met dit excentrieke, fascinerende verhaal met even excentrieke en fascinerende personages.

Vivian de Gier
null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

In De nichtjes vertelt Yuna over haar monsterlijke familie van ‘misbedeelden’. Yuna zelf is zwakbegaafd en haar jongere zus Betina is stom en ernstig lichamelijk en verstandelijk beperkt – ze rijdt broembroemend rond in een rolstoel met een gat erin waar haar ontlasting in kan lopen. Yuna walgt van haar en steekt daarom bij het voeren de lepel eerst expres in haar oog, oor of neus voordat die in haar ‘muil’ belandt.

Maar ook andere familieleden zijn misbedeeld, zoals haar ‘imbeciele nichtjes’ Carina en Petra: de oudste heeft zes tenen aan haar voeten en uitgroeisels aan haar handen die op een extra vinger lijken, de jongste is een lilliputter. Als Carina wordt bezwangerd door een buurman en sterft nadat ze gedwongen abortus heeft moeten laten plegen, neemt Petra op niet mis te verstane wijze wraak.

En Yuna doet dat, op een heel andere manier, ook als Betina zwanger wordt gemaakt door Yuna’s vroegere docent van de kunstacademie, die zich daarna opwerpt als huisvriend. Een zwakzinnig meisje in een rolstoel dat een kind krijgt van een man die al bijna met pensioen is – daar kan weinig goeds van komen, zou je denken. En dat komt het dan ook niet.

Oudste beroep

Yuna en haar nichtje Petra zijn bondgenoten en proberen het leven temidden van al deze chaos ten goede te keren – Yuna door furore te maken als kunstenares, Petra door geld te verdienen met het oudste beroep ter wereld. Maar eigenlijk kan Yuna op niemand écht vertrouwen.

In het voorwoord beschrijft auteur Mariana Enriquez, destijds een van de juryleden die het boek met de Premio Nueva Novela bekroonde, haar vervreemding, verwarring en bewondering toen ze De nichtjes voor het eerst las. Het is inderdaad een roman zoals je die nog niet eerder hebt gelezen. Yuna is met haar ongewone manier van praten, waarbij ze nauwelijks punten en komma’s gebruikt, een unieke hoofdpersoon die even hard en wreed als humoristisch uit de hoek kan komen en je hart verovert.

“Literatuur die gutst als bloed,” zegt Enriquez, en dat klopt in meerdere opzichten. Niet alleen vanwege de mismaaktheid, viezigheid en dood in het verhaal, maar ook vanwege de overvloedige, levendige, radicale stijl.

Volgens Aurora Venturini, die in 2015 overleed, was De nichtjes autobiografisch. “Al mijn creaties zijn monsterlijk. Mijn familie was heel monsterlijk. Dat is wat ik ken.” Je mag hopen dat dat maar gedeeltelijk waar was.

null Beeld

Fictie

Aurora Venturini

De Nichtjes

Vertaald door Lisa Thunissen

Podium, € 22,99, 207 blz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden