PlusDocumentaire

Veearts Maaike: indringende inkijk in het werk van een veearts

In de documentaire Veearts Maaike volgen we Maaike van den Berg (40) om een beeld te krijgen van haar werk. 

Daar sta je dan als veearts bij een koe die niet meer overeind kan komen. Je schiet de koe met een pistool een pin in haar hoofd zodat ze verdoofd is. Vervolgens snijd je haar keel door.

We zien het bloed stromen, we hebben de veearts bijna onbewogen haar werk zien doen. De veearts is Maaike van den Berg (40), die in de meer dan boeiende documentaire Veearts Maaike gevolgd wordt door filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen. Hoewel het doden van een koe geen alledaagse praktijk is, wil onbewogen hier niet zeggen kil of afgestompt, maar professioneel en toegewijd. En vooral bevlogen.

Veearts Maaike

Regie Jan Musch en Tijs Tinbergen
Te zien in De Balie, Ketelhuis

We volgen veearts Maaike, die deel uitmaakt van dierenartsenpraktijk Van Stad tot Wad in Loppersum (Groningen), op haar tocht langs melkveehouders. Ze doet bevallingen, voert een keizersnee uit, bespreekt plannen, hoort de verhalen aan over nieuwe stallen, beknellende Europese regelgeving, maar ook over bedrijven die gaan sluiten omdat er geen opvolging is.

Een inkijk in het privéleven van Maaike krijgen we niet. We zien haar ’s ochtends meteen in de auto op weg naar een boer, of bezig op de praktijk. Wat haar na een drukke dag bezighoudt, verzwijgen de filmmakers.

Deze keuze is niet voor niets. Door te focussen op het werk, ontstaat een indringend beeld van wat het beroep van veearts in deze tijd is. En, misschien wel net zo belangrijk: dat van de melkveehouder. Van den Berg strijdt met hen tegen overmatig antibioticagebruik en bespreekt ‘Europese’ thema’s als fosfaatrechten. Ze probeert politiek invloed uit te oefenen als Europese vertegenwoordiger van de World Veterinary Association.

Mooi is hoe ze bij een emotionele boer zit die een koe omarmt. Veearts Maaike laat de koe inslapen. ­“Bedankt voor de melk die je hebt ­gegeven,” zegt de boer terwijl hij de koe liefdevol wat klopjes geeft. Zelf kan ze haar tranen niet tegenhouden als ze een ingrijpende, maar onontkoombare beslissing moet nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden