Plus Jeugdtheater

Vechtscheiding in de ring is doeltreffend

In de voorstelling En de winnaar is... giet theatergezelschap BonteHond een vechtscheiding in de vorm een bokswedstrijd.

Beeld Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Rond een groot, met tape afgeplakt vierkant staan drie tribunes opgesteld, verdeeld in een rood en een blauw deel. Acteurs Dionisio Matias (gekleed in blauw) en Eva Zwart (gekleed in rood) klampen de binnen­komende toeschouwers aan, paaien hen om in hun deel te gaan zitten. Zelfs mensen die al zitten, worden meegetrokken naar de andere kant (en weer terug). Het is een grappig ­tafereel met een bittere ondertoon. Wie gaat zitten, kiest een kant.

Het idee om een vechtscheiding te verbeelden in een bokswedstrijd, zoals BonteHond doet in de jeugdvoorstelling En de winnaar is… is een even simpel als doeltreffend uitgangspunt. Naast Matias en Zwart als de ouders, speelt Sabrina Nabermacnack de dochter die deze matpartij noodgedwongen moet gadeslaan.

Fysieke scènes (de rondes van de bokswedstrijd) worden afgewisseld met teksten die vaak een vast ­stramien volgen. Zo wordt Nabermacnack in één scène steeds heen en weer gestuurd tussen haar ouders met een ‘zeg tegen je vader’, of ‘zeg tegen je moeder’. En er is een scène waarin elke zin begint met ‘vroeger’, toen er nog zorgeloos samen gelachen werd, freaky dansjes gedanst werden in de keuken. Het levert sterke scènes op, maar de dwingende structuur gaat soms ten koste van de speelsheid.

Daarbij stelt de opzet van de bokswedstrijd de ouders centraal. Nabermacnack staat vaak letterlijk aan de zijlijn, onmachtig om het clashen van haar ouders te voorkomen. In de momenten waarop zij op de voorgrond treedt en met veel gevoel de beleving van het kind vertolkt – de verwarrende realisatie dat je blijkbaar kunt stoppen met houden van – raakt de voorstelling het meest.

Jeugdtheater (10+)

En de winnaar is…

Door BonteHond
Gezien 17/10 Toneelschuur
Te zien vrijdag en zaterdag, De Krakeling

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden