Vara, BNN en VPRO domineren

Acht omroepen hebben achttien programma's aangeleverd voor de strijd om zendruimte op Nederland 3. VPRO, Vara en BNN hebben vier programma's in de race. De Avro en de NPS elk twee, Tros en KRO slechts één.

Moderne communicatie is een opvallend onderdeel van de lijst nieuwe programma's. De Vara biedt Blikvoer, waarin Giel Beelen live op tv in debat gaat via internet en Twitter - kijken naar communicatie, als het ware. Video Generation van de NCRV laat jongeren zelf programmamaker worden; ze mogen hun vakantie-, uitgaans- en liefdesavonturen aanleveren.

Een beetje serieus, althans informatief is Gifkikkers (Vara) over natuur- en milieuschandalen. Aangeprezen als een avontuurlijk programma, met 'onthullingen' - de eerste afleveringen over het transport van varkens lijkt echter geen nieuws te bevatten.

Net als kunstprogramma Hall of Fame (met Michiel 'Oboema' Romeyn en Adriaan Luteijn) komt de VPRO ook met Brainstorm, waarin beroemde Nederlanders met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven (voorheen van Draadstaal) een film gaan verzinnen. Bekende Nederlanders, acteurs in dit geval, zijn er ook in Gangmakers, een satirisch programma met Halina Reijn, Ton Kas en Bracha van Doesburg.

In Tv Lab zit veel comedy. BNN lanceert De Henry van Loon Entertainment Show. Vara heeft Comedy Corner ('een verkenningstocht' door de internationale wereld van de comedy), The Wrong Door is de naam van een comedyshow van BNN, met 'special effects als onderdeel van het dagelijks leven'. De NPS zet daarnaast Comedy at Work, als een 'brutale comedy' van een jong Nederlands collectief.

Al dat lachen op tv leidde ook tot Laat me niet lachen van de Avro. Dat wordt een wedstrijdje juist níet lachen om komieken - dat levert namelijk strafpunten op. Ook een wedstrijd is Geven en nemen (Avro), waarin jonge koppels via onderhandelingen aan hun prijs moeten zien te komen. Nog meer geld in Geld speelt geen rol (KRO) waarin kijkers tien mille mogen weggeven.

Dan is er nog een hypnoseshow met Jan Smit (Tros), Kamikaze tv (BNN) waarin men kan kijken naar fragmenten Japanse televisie. Claudia de Breij mengt op vrijdagavond nieuws met amusement. Nieuws is ook het onderwerp van De Bubbel (BNN) een nieuwsquiz met Patrick Lodiers. Hij test gasten die een week afgesloten waren van de buitenwereld aan de hand van (sommige verzonnen) fragmenten of ze kunnen herkennen wat tijdens hun afwezigheid echt nieuws was en wat niet.

Voor al die mensen die zelf zo graag op tv willen heeft de VPRO de School voor Reality bedacht. Hoe je door die 'genadeloze competitie' heen komt. (LOES DE FAUWE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden