PlusAlbumrecensie

Vánoce: Tsjechische kerstwerkjes om van te genieten

Erik Voermans
Vánoce, Christmas in Czech Piano Music. Beeld
Vánoce, Christmas in Czech Piano Music.

Het Tsjechische woord voor Kerstmis is Vánoce. Dat is in elk geval alvast een eerste gratis leermomentje voor wie luistert naar de cd Christmas in Czech Piano Music van Ksenia Kouzmenko uit Belarus (die lesgeeft aan het Haags conservatorium). In zes van de acht stukken komt het woord voor.

Het tweede leermoment is dat je je weer eens ten volle realiseert hoeveel mooie muziek er is geschreven door componisten wier namen je niet of nauwelijks kent, of die alweer zijn verdwenen in de mist van het schimmenrijk. Dat alleen al maakt van deze cd een mooi en bijzonder project.

Josef Suk is er een uit de laatste categorie, hoewel hij is omarmd door de nieuwe chef van de Berliner Philharmoniker en er dus weer hoop voor hem gloort. Maar in Nederland wordt hij weinig meer gespeeld. Suk is een lyricus pur sang en zijn twee korte kerstwerkjes zijn een genot om naar te luisteren.

Dat geldt ook al voor Jaroslav Kvapil, een in Nederland totaal onbekende leerling van Leos Janácek, Vitezslav Novák (pupil van Dvorák) en Jaroslav Kricka (een pupil van Vítezslav Novák), die allen zeer toegankelijke muziek schreven, al kun je je afvragen in hoeverre hun kerstmuziek representatief is voor een heel oeuvre.

Maar luister je naar Kerstmis van Bohuslav Martinu, wiens werk algemeen bekender is, dan blijkt het heel goed mogelijk in een kort bestek een herkenbare persoonlijke taal te spreken.

Kouzmenko speelt alle stukken met gezag, een mooie aansprekende retoriek, een prachtige toon en een prettige ritmische impuls, waardoor je 67 minuten geboeid blijft en je het betreurt dat je zo slecht zit in je Tsjechische componisten.

Klassiek

Vánoce
Christmas in Czech Piano Music
(Cobra Records)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden