Van phishing verdachte student mag afstuderen vóór uitlevering

Een 23-jarige student aan de Saxion Hogeschool in Deventer mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, maar hij mag in het lopende schooljaar wel eerst zijn studie afronden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De VS verdenken de student, van Vietnamese origine, van medeplichtigheid aan phishing (een vorm van cyberrime), oplichting en witwassen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De student had de rechter in een kort geding een verbod op de uitlevering gevraagd. Daarin ging de rechter niet mee, omdat Nederland zich moet houden aan internationale afspraken. De student zegt dat hij onschuldig is. De Vietnamese politie zou inmiddels over een volledige bekentenis beschikken van iemand anders, waarmee volgens de student zijn onschuld is komen vast te staan. De VS zien dat vooralsnog anders.

De student werkt mee aan het Amerikaanse onderzoek en wil dat ook blijven doen. Voor de Haagse rechtbank is dat een belangrijke reden de student in staat te stellen zijn studie af te maken. Ook wil de rechtbank voorkomen dat de investering die de student en zijn familie hebben gedaan door de Amerikaanse zaak in rook opgaat. Afstuderen na afloop van de zaak ziet de rechter niet als een reële mogelijkheid, omdat het proces in de VS een langdurige affaire zal worden.

De advocaat van de student, Bart Stapert, toonde zich woensdag verheugd over de uitspraak. De raadsman is inmiddels twee keer naar de VS gereisd om te onderhandelen met de aanklager. 'Die onderhandelingen duren nog steeds voort', aldus Stapert.

Als de student naar de VS gaat voor de strafzaak, zullen de Amerikaanse autoriteiten hem in voorarrest plaatsen. Stapert wil proberen te regelen dat zijn cliënt niet in een cel belandt maar een enkelband krijgt, in afwachting van het eigenlijke proces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden