Van Kooten over tegenspeelster: 'We kunnen lekker clashen'

René van Kooten was twintig jaar geleden nog geschiedenisleraar. Omdat hij zo graag zong, deed hij in 1997 auditie voor de musical Miss Saigon, en werd aangenomen. Inmiddels is Van Kooten dik dertig musicals verder. Nu speelt hij fotograaf Robert in de musical The Bridges of Madison County, die voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd.

Madeleine Rood
René van Kooten speelt met Lone van Roosendaal de musicalversie van het liefdesverhaal The Bridges of Madison County Beeld Bob Bronshoff
René van Kooten speelt met Lone van Roosendaal de musicalversie van het liefdesverhaal The Bridges of Madison CountyBeeld Bob Bronshoff

Hij onderneemt niets speciaals om zijn twintigjarige jubileum luister bij te zetten. René van Kooten: "Ik doe vooral wat ik leuk vind: we gaan met Sweeney Todd het land in, ik tour een paar maanden met mijn bandje Shifting Daylight en ik speel deze rol in het Amsterdamse theater Het Zonnehuis. Dat zijn drie dingen waarvan ik erg geniet."

The Bridges of Madison County ­- een musical uit 2014 met muziek van Jason Robert Brown - is een productie van Stichting Zonnehuis Muziektheater, gebaseerd op de succesvolle film uit 1995 met Clint Eastwood en Meryl Streep.

Loomheid
"Ik heb de film destijds gezien," vertelt Van Kooten. "Prachtig. En toen ik hem weer bekeek, viel me op dat films tegenwoordig wel wat sneller gaan dan toen. Maar die loomheid benadrukt mooi dat broeierige platteland van Iowa."

"Wat ik destijds niet heb meegekregen maar inmiddels wel zie, is dat het verhaal een grijze moraal heeft. Er wordt niet echt geoordeeld over wat er gebeurt. Francesca, de Italiaanse vrouw die voor haar Amerikaanse echtgenoot alles heeft opgegeven, blijft na de korte romance met fotograaf Robert toch bij haar man. En dat begrijp je. Maar als ze wel met Robert mee was gegaan, zou je het ook snappen. Er is liefde voor beide mannen, maar ze kiest voor haar echtgenoot."

"Dat is de kracht van het boek, de film en ook de musical: het is niet zwart-wit," vervolgt Van Kooten. "Dat wordt heel puur, kwetsbaar en intiem gebracht. Iedereen begrijpt dat je altijd iemand kunt tegenkomen en je jezelf dan afvraagt wat je moet doen. Daarom ga je helemaal met de hoofdrolspelers mee, zonder te oordelen."

Italiaanse elementen
De muziek speelt volgens Van Kooten een belangrijke rol. "Gewoonlijk luister ik in de auto nooit musicalmuziek, maar nu wel. The bridges of Madison County steekt er bovenuit door zijn mooie melodieën. Die zitten goed in elkaar, en passen bij de personages."

"Aan de songs die Francesca (rol van Lone van Roosendaal, red.) zingt, zijn klassieke Italiaanse elementen toegevoegd. Robert, de avonturier, heeft meer folky, singer-songwriter-achtige muziek. En bij de man van Francesca, Dick, horen hillbilly- en countrysongs. De muziek voegt dus echt iets toe aan de karakters."

Met zijn tegenspeelster Lone van Roosendaal heeft hij uitvoerig gerepeteerd. Van Kooten: "Dit is de vierde productie waarin we samen spelen. Tot half mei stonden we in Into the woods. We repeteerden overdag voor The Bridges en gingen vervolgens met de auto naar een theater ergens in het land, voor Into the woods. Zo hebben we al rijdend veel scènes doorgesproken, en het ook uitvoerig gehad over de invulling van de personages. Dat is eveneens een belangrijk deel van het repeteren."

Felle discussies
"Lone is iemand die het uiterste van je vraagt. Wij kunnen lekker clashen en hebben felle discussies. Het is fijn als je elkaar de waarheid kunt vertellen en kunt uitdagen. Dat is ook nodig, want alle scènes die ik heb, speel ik met haar."

Van Kooten is gaandeweg van het musicalgenre gaan houden. "Ik kom uit een hardrockgroep, zing graag in bandjes, bezoek concerten en heb van huis uit niets met musical. Maar ik houd niet van hokjesdenken," verklaart hij.

"Vooral door de muziek ben ik toch van het genre gaan houden. Die van The Bridges of Madison County kan emoties losmaken en daardoor de intensiteit van het verhaal verhogen."

"Ik vind niet alle musicals te gek. Je kunt de ene ook niet met de andere vergelijken. Ik zou niet voor elk stuk auditie doen."

The Bridges of Madison County. Het Zonnehuis, Amsterdam-Noord. 3/6 t/m 2/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden