Van Gogh Museum zit Rijks op de hielen als populairste museum

Het zou zomaar kunnen dat het Van Gogh Museum volgend jaar het Rijksmuseum voorbijstreeft als best bezochte museum van Amsterdam.

Jasper Piersma
Het Van Gogh Museum trok dit jaar een recordaantal bezoekers. Beeld anp
Het Van Gogh Museum trok dit jaar een recordaantal bezoekers.Beeld anp

Want terwijl het Van Gogh dit jaar een recordaantal bezoekers van bijna 2,1 miljoen trekt, gingen er in het Rijks ruim zes procent minder mensen door de toegangspoorten. Toch blijft het museum zijn concurrent op het Museumplein nog wel met 100.000 bezoekers voor.

Maar mocht het Van Gogh Museum volgend jaar opnieuw tien procent meer bezoekers verwelkomen, zal het uitgroeien tot het populairste museum van de stad.

Toeristen
Het museum lijkt vooral te profiteren van het toenemend aantal toeristen. Al jaren ligt het aantal buitenlandse bezoekers hier rond de 80 procent, terwijl dat bij het Rijksmuseum ongeveer de helft is. En hoe meer toeristen, hoe meer museumbezoekers voor het Van Gogh.

Dat er nu een 'concurrentiestrijd' gaande is, betekent niet dat het Rijks het slecht doet. Sinds de heropening in 2013 weet het museum al jaren boven de twee miljoen bezoekers te trekken, het dubbele van wat het voor de verbouwing deed. In 2014, toen ook de Amerikaanse president Obama een bezoekje bracht, wisten zelfs 2,5 miljoen mensen het Rijks te vinden. Het verschil met het Van Gogh was toen nog zo'n 800.000 bezoekers.

Recordjaar
Afgelopen jaar was voor driekwart van de grotere musea in Amsterdam een goed jaar. Gemiddeld trokken zij ruim vijf procent meer bezoekers. Zeker tien musea spreken van een bezoekersrecord.

Uitschieters in het stijgende aantal bezoekers zijn het Joods Historisch Museum (dankzij de succesvolle tentoonstelling over Amy Winehouse), het Tropenmuseum en Foam. Het fotomuseum verwelkomde 20 procent meer bezoekers, onder meer dankzij de tentoonstellingen over fotograaf Helmut Newton en Chinese kunstenaar Ai Weiwei.

De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei in Foam. Beeld anp
De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei in Foam.Beeld anp

Naast het Rijksmuseum, zagen ook het Stedelijk en het Scheepvaartmuseum hun bezoekersaantallen teruglopen. Het laatstgenoemde museum was enige tijd niet toegankelijk was voor bezoekers, omdat het gebruikt werd als vergaderlocatie voor de EU.

Het Stedelijk zegt met 650.000 bezoekers ver boven hun doelstelling van een half miljoen museumgangers uit te komen, maar trok daarmee wel bijna tien procent minder bezoekers dan vorig jaar.

Lees ook: Een overzicht van de bezoekersaantallen van alle musea in Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden