Van Gogh Museum bundelt belangrijkste prenten

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de belangrijkste werken uit zijn prentencollectie voor het eerst uitgebreid beschreven. Het museum publiceerde vandaag het boek Prentkunst in Parijs - De rage van het fin de siècle.

ANP/Redactie
Het Van Goghmuseum © Redactie Beeld
Het Van Goghmuseum © Redactie

Tegelijkertijd toont het museum vanaf donderdag op een tentoonstelling 100 hoogtepunten uit zijn prentenverzameling. Niet eerder werden de belangrijkste tekeningen op zo'n grote schaal getoond, aldus het museum woensdag. Door de kwetsbaarheid en de ouderdom zijn de vaak kleurrijke kunstwerken zelden te zien.

Het museum heeft een van 's werelds belangrijkste collecties Franse prenten uit de periode 1890-1905. In deze tijd van vertier en toegenomen welvaart, die 'fin de siècle' wordt genoemd, was Parijs in de ban van de prentkunst. Kunstenaars legden zich toe op het genre, uitgevers gingen ermee aan de slag en de gegoede burgerij schafte prenten aan. Via onder meer affiches, theaterprogramma's, muziekbladen en menukaarten kwam iedereen er mee in aanraking.

Vooral de theateraffiches spraken tot de verbeelding, zei onderzoeker Fleur Roos Rosa de Carvalho. ''Die werden vaak van de muur gerukt. Ze werden daarom ook wel de 'fresco's van de massa' genoemd.'' De expositie in het Van Gogh Museum toont onder meer een aankondiging van het 'cabaret' Le Moulin Rouge, gemaakt door Henri de Toulouse-Lautrec. De affiche was zo groot, dat die in drie delen moest worden gedrukt.

Het Amsterdamse museum beheert een collectie van ongeveer 1300 prenten. De verzameling werd in 2000 sterk uitgebreid met de aankoop van 1000 tekeningen. De opleving van de prentkunst begon rond de dood van Vincent van Gogh in 1890, maar de beroemde schilder had volgens Roos Rosa de Carvalho wel contact met kunstenaars die meededen aan de rage, zoals Gauguin.

De tentoonstelling in het museum is te zien tot en met 23 september. Vlak daarna gaat de instelling 7 maanden dicht voor een renovatie.

vangoghmuseum.nl

Prent van Henri de Toulouse-Lautrec Beeld
Prent van Henri de Toulouse-Lautrec
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden