Van Gogh-dief maakt alsnog excuses aan museumdirectie

Inbreker Octave 'Okkie' Durham, die in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum stal, maakte tijdens de uitzending van Pauw alsnog zijn excuses aan de directie van het museum.

De kunstdief vertelde aan Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, te hebben onderschat wat voor impact de roof heeft gehad op kunstliefhebbers. "Ik wist niet dat er zoveel liefde voor kunst was. Ik wist niets van kunst," aldus Okkie.

In de documentaire over de kunstroof van Brandpunt, die dinsdagavond werd uitgezonden, en tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door eerder die avond, zei Okkie nog alleen begrip te hebben voor de toenmalige directie van het museum, maar niet voor de huidige directie.

Nederlands erfgoed
Aan tafel bij Pauw maakte Rüger hem echter duidelijk dat de huidige medewerkers van het museum zich ook enorm gekwetst voelen door de roof. "Het museum is beschadigd, het Nederlandse erfgoed is beschadigd en eigenlijk heb je ook het Nederlandse volk beroofd."

Op de vraag of Okkie excuses wilde maken, zei hij dat alsnog te willen doen. In een verwijzing naar de Brandpunt-documentaire zei hij: "Het was een oude opname. Inmiddels heb ik gemerkt wat het doet als kunst wegraakt."

Schadevergoeding
Erg overtuigend vond de museumdirecteur de excuses trouwens niet. Hij benadrukte het kwalijk te vinden dat de inbreker nooit eerder een handreiking heeft gedaan. "Pas op de dag dat de schilderijen ontdekt werden, beken je je betrokkenheid bij de diefstal. Je hebt ons 14 jaar voorgelogen. En nu wil je op deze publiciteitsgolf meerijden."

Durham zat 3,5 jaar vast voor de roof en moet een schadevergoeding betalen van 350.000 euro. Hij hoopt dat nu de schilderijen terecht zijn, hij hier onderuit kan komen.

Lees ook: Hoe de gestolen Van Goghs terugkeerden naar Nederland en Erben Wennemars leest Van Gogh-dief Okkie de les

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden