Van Erven Dorens verscheurt dreigbrief, deelt #MeToo-ervaring

Beau van Erven Dorens zegt ook een onprettige ervaring met Job Gosschalk te hebben gehad. De voormalig castingdirector zou Van Erven Dorens hebben voorgesteld naaktfoto's te maken.

ANP/Het Parool
Beau van Erven Dorens Beeld anp
Beau van Erven DorensBeeld anp

De RTL-presentator voelt zich daarom nauw betrokken bij de slachtoffers van seksuele misstanden in de acteurswereld. Dat vertelde hij woensdagavond in RTL Boulevard.

Een advocaat had Van Erven Dorens vlak voor de uitzending gesommeerd niet te spreken over een artikel in Nieuwe Revu over Kemna Casting en het seksueel overschrijdend gedrag van Job Gosschalk, dat deze week werd gepubliceerd.

Van Erven Dorens trok zich daar niets van aan en verscheurde voor de camera de dreigbrief met de eisen van de advocaat. De presentator had zelf meegewerkt aan het artikel in Nieuwe Revu.

Banden
In het blad spreekt hij zijn verbazing uit over de afloop van de Nederlandse #MeToo-discusie, nadat tientallen acteurs aan de bel hadden getrokken over misstanden tijdens castings.

Woensdag bleek dat de banden tussen Job Gosschalk en Kemna Casting nog steeds niet helemaal zijn doorgesneden, terwijl het wangedrag van de castingdirector een half jaar geleden al naar buiten kwam.

"In Amerika zou Kemna niet meer bestaan en zou Job in de gevangenis zitten, maar hier zit de directie nog stevig in het zadel en is de boodschap die na het schandaal overblijft: niemand maakt ons iets en alle acteurs die hun bek opentrekken zijn er geweest," zegt Van Erven Dorens in Nieuwe Revu.

In RTL Boulevard legde hij nogmaals uit wat hij van de kwestie vindt. "We hebben deze zaak zien ontploffen. Het gaat om veel, vaak jonge acteurs. Die hebben hun hart en ziel bij ons uitgestort en bij andere media. Die hebben hun verhaal verteld wat hun is overkomen. Deze mensen hebben hun vertrouwen aan ons gegeven. Er is daarna niets mee gebeurd. En iedereen houdt Kemna en Job de hand boven het hoofd. Ik snap het wel, want Kemna is een bastion dat al dertig jaar overeind staat."

Achterhoofd
Van Erven Dorens heeft zelf ook een nare ervaring met Gosschalk, vertelde hij. Eerder schreef hij hierover in columns.

"In 1994 heb ik ook tegenover hem gestaan. Hij zei dat het een goed idee zou zijn dat ik mijn broek zou uittrekken zodat hij foto's van mij in Duitsland kon verkopen. Hij liet me een map zien met allemaal naakte kerels met erecties. Dat heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten."

"Ik wilde mezelf niet op de voorgrond plaatsen, maar vind wel dat ik de slachtoffers moet steunen. Nog steeds vind ik dat."

De brief van de advocaat kwam volgens Revu-journalist Frank Waals een minuut voordat de uitzending van RTL Boulevard begon.

Nieuwe Revu kreeg dinsdagavond een soortgelijke brief waarin de advocaat eiste de gehele oplage terug te trekken uit de distributiecentra. Dat was onmogelijk, zegt Waals.

Lees ook: Cultuursector opent meldpunt ongewenst gedrag, Wat is dat met mannen, macht en seks? en Kemna Casting stelt protocol in: einde een-op-een-audities

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden