Vader & Zoon van krant naar museum

Bijna twintig jaar lang tekende Peter van Straaten voor Het Parool de strip Vader & Zoon. De afdeling Bijzondere Collecties van de UvA verwierf de 6000 originele stroken.

Peter van Brummelen
Vader en Zoon Beeld Peter van Straaten
Vader en ZoonBeeld Peter van Straaten

De vader was een klassieke VVD'er, zo conservatief als wat en altijd gestoken in pak met krijtstreep. Zijn zoon, links en altijd in spijkerpak, op de neus net zo'n brilletje als John Lennon, was het in alles hartgrondig met hem oneens.

Van 1968 tot 1987 vochten ze in deze krant hun generatieconflict uit in de strip Vader & Zoon. Aanvankelijk deden ze dat een keer in de week, maar de strip van Peter van Straaten sloeg zo aan dat hij al snel elke dag in de krant stond.

Zo populair was de strip zelfs dat er in 1974 een tv-serie van werd gemaakt (Guus Hermus speelde de vader, Gees Linnebank de zoon).

6000 originele stroken
De 6000 originele stroken van de strip, die altijd uit vier plaatjes bestond, zijn nu door Peter Van Straatens weduwe Els Timmerman geschonken aan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Jos van Waterschoot, die als conservator van Bijzondere Collecties belast is met strips, was daar eerder al over in gesprek met de twee jaar geleden overleden Van Straaten.

"Hij vond het belangrijk dat zijn werk op de goede plek terechtkwam. Zijn politieke cartoons, die hij voor Vrij Nederland maakte, gingen naar het Persmuseum, zijn literaire tekeningen naar het Literatuurmuseum "

De allervroegste afleveringen
Van Waterschoot is zeer ingenomen met de schenking van de Vader & Zoon-tekeningen.

"Van Straaten heeft twintig jaar maatschappelijke geschiedenis in de twee mannetjes gestopt, hoewel er af en toe ook een vrouwtje in voorkomt. De allervroegste afleveringen doen nu wat gedateerd aan, maar veel is weer heel actueel. De stripjes waarin de vader en de zoon bekvechten over bijvoorbeeld het milieu zou je nu zo weer kunnen plaatsen."

Vader & Zoon is niet de enige strip van de vooral om zijn cartoons bekende Van Straaten; voor het blad Pep tekende hij in de jaren zeventig de strip Llewelyn Flint.

"Dat waren echte verhalen. Hij vond ze vreselijk om te maken, vertelde hij me. Maar zo'n dagstrip voor de krant ging hem goed af. Anders had hij het ook nooit zo lang volgehouden."

Wat gebeurt er met de tekeningen nu ze in het bezit zijn van Bijzondere Collecties?

"Het is origineel tekenwerk, het is altijd goed als dat ergens zorgvuldig wordt bewaard. Voor onderzoek bijvoorbeeld, maar ook met het oog op eventuele heruitgaves."

Eerder verwierf Bijondere Collecties de tekeningen van de strips Piloot Storm en Kick Wilstra, die in de jaren vijftig verschenen in Het Parool. De originelen van Kapitein Rob, nog zo'n klassieke Paroolstrip, werden door de erven van tekenaar Pieter Kuhn geschonken aan het Nederlands Stripmuseum in Groningen.

Lees ook: Cartoonisten brengen ode aan Peter van Straaten

Vanaf donderdag is in het Allard Pierson Museum een kleine tentoonstelling te zien over Peter van Straaten en zijn Vader & Zoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden