UvA reikt Johannes van Damprijs en Joop Witteveenprijs uit

In Amsterdam zijn vrijdag de Johannes van Damprijs en de Joop Witteveenprijs uitgereikt tijdens de start van het Gala van het Kookboek. Het evenement vond plaats bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Redactie
Johannes van Dam mocht Claudia Roden toespreken bij de uitreiking van de naar hem vernoemde prijs. Beeld ANP
Johannes van Dam mocht Claudia Roden toespreken bij de uitreiking van de naar hem vernoemde prijs.Beeld ANP

De Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden ontving de Johannes van Damprijs 2012 omdat zij zich in haar publicaties 'buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie'. Culinair journalist, schrijver en recensent van Het Parool Johannes van Dam, naar wie de prijs is genoemd, stelde in zijn lofrede dat Roden met haar boeken 'de deuren heeft opengezet naar beter begrip, niet alleen van andere keukens en culturen, maar van hele volksstammen'.

Roden bracht in 1968 A Book of Middle Eastern Food uit, waarna nog talrijke vaak geprezen en vertaalde kookboeken zouden volgen. Van haar boek over de Spaanse keuken verscheen vandaag een Nederlandse vertaling onder de titel De smaken van Spanje.

Witteveenprijs
De Joop Witteveenprijs, genoemd naar culinair historicus en bibliograaf Joop Witteveen en bestemd voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen, ging naar de Vlaamse historica Daniëlle De Vooght. Zij ontving de prijs voor haar boek The King Invites: Performing Power at a Courtly Dining Table. Hierin beschrijft zij hoe de Belgische koningen in de negentiende eeuw de eetcultuur aan hun hof gebruikten voor het onderhouden van hun netwerken.

Zo'n vierhonderd bezoekers kwamen naar het eerste Gala van het Kookboek. Naast de prijsuitreikingen waren er tal van culinaire exposities, presentaties en proeverijen. Ook dit weekend is er bij de Bijzondere Collecties van de UvA tussen 13.00 en 17.00 uur nog van alles te beleven.

De smaken van Spanje is vrijdag verschenen. Beeld Het Parool
De smaken van Spanje is vrijdag verschenen.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden