Nieuws

Uslu na gesprek met John de Mol: ‘Er zijn meer meldingen, ook over andere programma’s’

Behalve over misstanden bij The Voice zijn er ook over andere programma’s meldingen gedaan van grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gezegd na een gesprek met Talpabaas John de Mol. Ze pleit voor een ‘gezamenlijke’ aanpak tegen seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag.

Tobias den Hartog
Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, op het Binnenhof. Beeld ANP
Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, op het Binnenhof.Beeld ANP

Om welke programma’s het gaat, lichtte ze niet toe. Bij het Mores, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de culturele en creatieve sector, kwamen sinds de Boos-uitzending over The Voice of Holland zestig meldingen binnen. De helft van deze meldingen ‘kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek’, zegt Uslu. Het aantal vertrouwenspersonen van het meldpunt is opgevoerd van twee naar acht.

Uslu en De Mol ontmoetten elkaar woensdag om te praten over de misstanden bij het programma The Voice of Holland. Nieuwe richtlijnen zijn volgens Uslu niet nodig. “Die richtlijnen zijn er al. We moeten dit probleem echter blijven analyseren. Alle bedrijven doen het op een eigen manier, ze hebben focus ervoor, maar we moeten het met elkaar doen.”

Uslu reageerde vorige week fel op de uitzending van Boos. De verhalen van slachtoffers maakten haar ‘misselijk’, vertelde ze. De bewindsvrouw was ook kritisch op het optreden van De Mol.

‘Heel groot probleem’

Uslu hoopt dat omroepen als RTL en Talpa, de NPO, producenten en ‘experts’ samen gaan komen om een aanpak te ontwikkelen. “Iedereen die ik spreek wil hieraan meewerken. Dit is een heel groot probleem en dat willen we samen oppakken.” Over haar ontmoeting met De Mol zei ze dat het ‘een goed gesprek’ is geweest. “De sfeer was goed, er komen allerlei vervolgafspraken.”

In het programma Boos van maker Tim Hofman kwam een keur aan misstanden aan bod. Meerdere vrouwen deden hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. De verhalen betroffen bandleider bij The Voice Jeroen Rietbergen, coaches Ali B en Marco Borsato en een regisseur.

Rietbergen stapte op. Hij erkende relaties van ‘seksuele aard’ te hebben gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma. RTL zette de samenwerking met coach Ali B gedurende het onderzoek stil. Tegen hem liggen twee aangiftes, waarvan een van verkrachting.

John de Mol in de uitzending van Boos. Beeld Rob Engelaar
John de Mol in de uitzending van Boos.Beeld Rob Engelaar

De Mol was tot en met 2019 eindverantwoordelijk voor het programma dat hij ooit zelf bedacht. Zijn opmerking dat hij weinig had kunnen doen aan de cultuur op de werkvloer omdat vrouwen zich niet meldden, leidde tot een storm van kritiek. Zo plaatste een groep vrouwelijke werknemers van Talpa een advertentie in het AD; in de paginagrote advertentie stond de tekst: ‘Beste John, het ligt niet aan de vrouwen’.

Uslu wilde niet zeggen of zij hem daarop heeft aangesproken. “Ik vind het niet netjes om details over mijn gesprek te bespreken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden