Plus

Urinoirkunst: Gummbah op het toilet in Toomler

In comedyclub Toomler is sinds kort werk van cartoonist Gummbah te zien. Op het toilet, dat is omgedoopt in Toomler Gallery. 'We brengen kunst naar het urinoir.'

Maarten Moll
De cartoons van Gummbah komen tot hun recht naast de zeephouder en op de strakke witte tegeltjes van Toomlers toiletruimte. Beeld Jakob Van Vliet
De cartoons van Gummbah komen tot hun recht naast de zeephouder en op de strakke witte tegeltjes van Toomlers toiletruimte.Beeld Jakob Van Vliet

Kunst op de wc? Kunst kijken terwijl je op de pot zit? Kunst om overheen te pissen? Ja. En waarom ook niet? Op het toilet (m/v) van comedyclub Toomler hangt kunst. Op de binnenkant van de wc-deuren hangt ook kunst. En in de pispotten hangt, als richtpunt, ook kunst.

Als je cartoons met een lijstje eromheen kunst wilt noemen. En dat doen we. Toomler heeft de toiletruimte met een mooi woord ook tot Toomler Gallery omgedoopt. En de kunstenaar van wie het werk tijdens het ontspannen van kan worden genoten is Gummbah. Absurdist, cartoonist, striptekenaar.

Veertien ingelijste tekeningen hangen er, waarvan vier aan de binnenkant van de toiletten. En in de twee urinoirs is de vlieg - mikpunt voor de heren - vervangen door een aan de pot vastgeplakte cartoon.

Marcel Duchamp
De tekeningen hangen er sinds afgelopen weekeinde. Het idee van de Cartoon Gallery komt van de comedians die in Toomler optreden. De club is van de comedians, en zij kunnen bepalen wat er gebeurt.

En, zoals een woordvoerder opmerkte: "Er schijnt een natuurlijke match te zijn tussen comedy en cartoons. De stand-upcomedians van Comedytrain willen een deel van hun club wijden aan de favoriete striptekenaars van Nederland. Dus is het toilet van Toomler omgetoverd tot een blinkende Cartoon Gallery. Er zijn trouwens ook comedians die zelf tekenen. Bij de menukaart maakte Alex Ploeg een cartoon."

Maar goed, kunst op het toilet is weer eens wat anders. En Gummbah maakte geen bezwaar dat zijn kunst tussen het plassende publiek zou hangen. En ook niet dat er over een cartoon van hem wordt geürineerd. (Twee verveeld ogende mannen staan voor een kunstwerk. Vraagt de een: 'Hoeveel schilderijen moeten we nog?' Zegt de ander: 'Hierna nog zes.')

'Zoals Marcel Duchamp, die in 1917 met het werk Fountain het urinoir naar de kunst bracht', merkte Micha Wertheim, een van de vaste bespelers van Toomler tijdens de opening op, 'brengen wij de kunst naar het urinoir'.

Tijdens die opening legde hij, uit naam van de gehele groep Comedytraincomedians, ook uit dat kunst wat hem betreft beter tot zijn recht komt op de plek waar het publiek eraan herinnerd wordt dat we dieren zijn.

"Juist als we op de wc zitten hebben we behoefte aan kunst die ons verzoent met het feit dat we nooit zullen ontsnappen aan onze meest primitieve driften. Als er een cartoonist is die ons dagelijks herinnert aan dat menselijke tekort dan is het wel Gummbah, wiens personages altijd klem zitten tussen hun eigen verheven maar misplaatste zelfbeeld, en dat wat ze werkelijk zijn: zoogdieren."

"Het is wat dat betreft passend dat op de wc na Gummbah tekeningen van Fokke & Sukke komen te hangen, twee eenden die al 25 jaar lang van alles beweren terwijl ze letterlijk in hun blote kont staan. Daarna is het de beurt aan Sigmund, de psychiater die zijn patiënten keer op keer moet herinneren aan het feit dat ze veel minder zijn dan ze dachten," aldus Wertheim.

Op twee van Gummbahs tekeningen prijkt deze middag - de club is dicht - al een ronde, rode sticker, het teken dat de tekening is verkocht. Voor zo'n 400 euro kan de bezoeker van de Toomler Gallery een origineel en ingelijst werk van Gummbah bemachtigen om na afloop van de tentoonstelling mee naar huis nemen.

Om dat te kunnen doen moet er wel een kaartje voor een voorstelling worden gekocht. Zomaar binnenlopen om op de wc de tekeningen te bekijken is geen optie. Iedereen die een kaartje voor Comedytrain koopt, krijg de toegang tot de kunst er gratis bij.

Artistieke vrijheid
Gummbah maakte een voorselectie, management en directie maakten de definitieve keuze. Er is geen censuur gepleegd, want artistieke vrijheid staat hoog in het vaandel van de Comedytraincomedians.

Genieten van het werk van Gummbah kan nog tot september. Vanaf die maand is op het toilet van Toomler dus werk van Fokke & Sukke te bewonderen, en in januari 2020 kan men zich al plassend of niet vergapen aan de strips van Peter de Wit (Sigmund).

Gummbah tekeningen in toiletruimte Beeld Jakob van Vliet
Gummbah tekeningen in toiletruimteBeeld Jakob van Vliet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden