Plus

Universele ervaringen van urban gays

In het fotoboek Urban Nature van collectief Kader Adam worden alledaagse verhalen van homoseksuele mannen uitgelicht.

De verhalen in Urban Nature bestrijken allerlei culturen Beeld Kader Adam
De verhalen in Urban Nature bestrijken allerlei culturenBeeld Kader Adam

Tegelijk met de publicatie van het boek is een website gelanceerd, waarop mensen hun eigen ervaringen kunnen delen. Kader Adam observeert de levens om hem heen en zet ze om in fotostrips - geïnspireerd door de Italiaanse fotoromanzo. Elk hoofdstuk in Urban Nature is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Alleen Kader zelf is niet echt: achter de naam lijken theatermaker Maarten Mourik en grafisch ontwerper Toon van Lieshout te schuilen. "Dit zijn namelijk niet de verhalen van Maarten en Toon," zegt Mourik. "Wij zijn een collectief en hadden behoefte om een personage te creëren dat deze verhalen kan vertellen."

Generieke setting
Ook kunnen mensen hun levenservaringen insturen - in de vorm van foto's, video, illustraties of tekst. "We dachten: waarom mag Kader als enige zijn verhaal vertellen?" Ze hopen een community te bouwen waar alle soorten homo's hun ervaringen op beeldende wijze delen. "Het gaat niet alleen maar over jongens die hun T-shirt uitrekken. Ja, het gaat soms over seksualiteit. Maar ook over eenzaamheid en hoe je met een relatie omgaat."

Ondanks de naam Urban Nature, houden de makers in het midden in welke steden verhalen plaatsvinden. "We willen een generieke stadse setting creëren," zegt Mourik. De verhalen zouden hierdoor eerder universele gevoelens blootleggen.

Platonisch
De personages in de fotoverhalen hebben diverse etnische en culturele achtergronden. Van Ahmed en Andy uit Engeland die, ondanks de chemie tussen hen, besluiten om hun relatie platonisch te houden, tot de Nederlandse Saïd die na een onenightstand naar huis fietst.

"De homowereld is erg internationaal. Er komen bijvoorbeeld Amerikanen naar Amsterdam om te werken en ze krijgen hier een relatie met een Braziliaan of een Chinees. Daarna gaan ze naar Taiwan, Hongkong of San Francisco om daar te wonen. Het leven van urban gays is erg fluïde. Er is een soort supranationale identiteit."

Mourik en Van Lieshout kozen daarom ook voor de naam Kader, die zowel Arabisch als Angelsaksisch is. Tussen de fotoverhalen door komt Kader aan het woord met persoonlijke anekdotes, die volgens Mourik een mix zijn van eigen ervaringen en verhalen van anderen. "Overal waar we komen, pikken we gedachtes op. We waren al jaren verhalen aan het verzamelen, zonder het door te hebben."

Homofobie
Kader vertelt bijvoorbeeld hoe hij als kind verliefd werd op een ander jongetje. Maar omdat hij wist dat het niet mocht, kuste hij een stukje ­papier en drukte dat op de lippen van de ander. "Dit boek is onze paper kiss."

Je wapenen tegen homofobie en haat - denk bijvoorbeeld nog eens aan de schietpartij in Orlando - is niet makkelijk. Om jezelf te empoweren is er volgens Mourik sprake van 'kracht en macht'. "Kracht zit van binnen. Je moet eerst uitzoeken wie je zelf bent en jezelf omarmen. Dan creëer je een stevige basis om te doen wat je wil. Empowerment draait om controle krijgen over je eigen leven."

Wanneer deze innerlijk kracht is gevonden, is het belangrijk ermee naar buiten te treden en anderen ervan bewust te maken. "Dat is de machtkant. Je gaat bijvoorbeeld boeken schrijven of foto's maken, zoals Erwin Olaf. Of je benut politieke macht."

Afrika
De fotoverhalen spelen zich allemaal af in het Westen, maar Mourik hoopt via de site ook verhalen uit andere delen van de wereld te kunnen verzamelen. "Hoe is het leven als homo in een Afrikaans land of in China bijvoorbeeld?"

Maar Mourik heet iedereen welkom om zijn of haar levenservaringen in te zenden voor de website. "Er staan ­alleen homomannen in het boek, want tja, wij zijn homo. Dit zijn de verhalen die wij kennen en snappen. Maar er is ruimte voor elk verhaal. Het is juist leuk om iets te lezen dat ver van jezelf afstaat en om daarvan te leren."

Veel gedachtes en gevoelens zijn herkenbaar voor iedereen. Die herkenbaarheid is cruciaal, zegt Mourik. "Zo ontmoet je de ander, maar ook een gedeelte van jezelf."

Urban Nature door Kader Adam. 116 blz., €24,95.
www.kaderadam.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden