Update

Uitmarkt van start

AMSTERDAM - De Uitmarkt is vrijdagavond in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam losgebarsten. Voor enkele duizenden enthousiaste belangstellenden begon op de kop van het Java-eiland rond negen uur de openingsshow. Onder anderen Alain Clark, Minyeshu en de Jeugd van Tegenwoordig treden op.

De Uitmarkt luidt net als ieder jaar het nieuwe culturele seizoen in en zal naar verwachting circa een half miljoen bezoekers trekken. Op 34 podia treden tot en met zondag ruim tweeduizend muzikanten, acteurs en andere artiesten op. Zaterdag en zondag geven onder anderen Lange Frans en Baas B, Leine, Hakim, Herman van Veen en Lebbis acte de présence.

De Piet Heinkade is veranderd in een cultuurboulevard waar informatie over verschillende culturele organisaties te vinden is. Jongeren kunnen terecht op The Remix, een 'hangplek' met onder meer muziek en dans. Op de kop van het Java-eiland staat een 'kasteel' van ruim zestig containers waarin Nederlandse musea hun plannen voor het komend seizoen tonen.

De Uitmarkt concentreert zich dit jaar voor de tweede keer in het Oostelijk Havengebied. Ook is het evenement op twee andere plekken neergestreken. Theater M-Lab in het stadsdeel Noord stelt de eigen theaterzaal beschikbaar en heeft een buitenpodium direct aan het IJ. Op het Leidseplein en in enkele culturele instellingen daaromheen heeft een minitheaterfestival plaats.

www.uitmarkt.nl

Alain Clark opende vrijdagavond de Uitmarkt op de kop van het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. De Uitmarkt geldt als de opening van het nieuwe culturele seizoen en duurt tot en met zondag. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Alain Clark opende vrijdagavond de Uitmarkt op de kop van het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam. De Uitmarkt geldt als de opening van het nieuwe culturele seizoen en duurt tot en met zondag. Foto ANP/Rick Nederstigt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden