Uitgeverij Van Oorschot heeft zes nieuwe eigenaren

Uitgeverij Van Oorschot in Amsterdam heeft een nieuwe eigenaar. Directeur en eigenaar Wouter van Oorschot heeft de uitgever verkocht aan een club van zes mensen. Zij zullen de literaire uitgeverij onafhankelijk voorzetten, maakte Van Oorschot vandaag bekend.

Redactie
Wouter van Oorschot Beeld Mark Kohn
Wouter van OorschotBeeld Mark Kohn

De nieuwe eigenaren zijn Maarten Asscher (directeur Athenaeum Boekhandel) en Jaco Groot (oprichter De Harmonie), daarnaast doen Gemma Nefkens, Mark Pieters, Rob Polak en Menno Witteveen mee. 'Zij zijn verplichtingen jegens elkaar aangegaan die de onafhankelijkheid van de uitgeverij waarborgen op een wijze die mij geruststelt', aldus Van Oorschot.

De uitgeverij is in 1945 opgericht door Geert en Hillie van Oorschot. Bij de uitgever verschenen boeken van bekende schrijvers als Gerard Reve, Rutger Kopland, Willem Frederik Hermans, Nescio, Judith Herzberg en J.J. Voskuil. In 1953 werd begonnen met de 'Russische Bibliotheek', met uit het Russisch vertaalde werken. Van Oorschot is sinds 1957 tevens de uitgever van het literaire tijdschrift Tirade.

Van Oorschot (1952) is vrijwel zijn hele leven bij het familiebedrijf betrokken geweest en vindt dat wel lang genoeg. Hij zocht een partij die de uitgeverij onafhankelijk kan en wil voortzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden