Uitgever bundelt brieven Gerard Reve

Gerard Reve in 1997. De briefwisseling tussen Reve en fotografe Edith Visser wordt uitgegeven. Foto ANP Beeld
Gerard Reve in 1997. De briefwisseling tussen Reve en fotografe Edith Visser wordt uitgegeven. Foto ANP

HILVERSUM - De correspondentie tussen schrijver Gerard Reve en fotografe Edith Visser wordt binnenkort in boekvorm uitgegeven. Dit maakt uitgever Jaap Schipper van de Statenhofpers in Den Haag dinsdag bekend in het VPRO-programma De Avonden op Radio 1.

De privé-uitgave met een oplage van honderd exemplaren krijgt als titel Het leven is een barre verschrikking, brieven van Gerard Reve en Edith Visser (1988-1991). Het boek bevat achttien brieven, die niet eerder in druk verschenen.

Edith Visser-Bongers (1923-2003) was fotografe en tot 1980 getrouwd met schrijver Ab Visser (1913-1982). In 1961 maakte zij een serie foto's van Reve, die door hem zeer gewaardeerd werden. Enkele ervan werden in 1983 opgenomen in Albvm Gerard Reve.

Depressies

In 1988 stuurde Reve een exemplaar van Bezorgde ouders aan haar met een in het boek geschreven brief die de eerste zou zijn van achttien brieven. De correspondentie handelt voornamelijk over de depressies waar beiden aan lijden. Behalve dat de brieven een fraai inzicht geven in Reve's denkbeelden daaromtrent, toont Reve zich in deze brieven een zorgzame en empathische vriend.

De brieven zijn door Reve-biograaf Nop Maas voorzien van een inleiding en verhelderende noten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden