Ten slotte

Udo Jürgens (1934-2014): een schlagerzanger met inhoud

Met meer dan honderd miljoen verkochten platen, was Udo Jürgens één van de populairste Duitstalige zangers van na de oorlog. Het gebeurde vaak dat buitenlandse artiesten in hun eigen taal hits scoorden met songs van de Oostenrijker. Zo ook André Hazes.

Peter van Brummelen
null Beeld EPA
Beeld EPA

Geef mij nu je angst / Ik geef je er hoop voor terug, zong Andrë Hazes in een binnen zijn oeuvre zeldzaam poëtische tekst. Hij had die tekst dan ook niet helemaal van zichzelf. 'Geef mij nu je angst' was Hazes' Nederlandstalige bewerking van 'Gib mir deine angst' van Udo Jürgens.

Het gebeurde vaker dat internationale artiesten in hun eigen taal scoorden met songs van Jürgens; ook Sammy Davis en Shirley Bassey hadden er succes mee.

Udo Jürgens, die gisteren volkomen onverwacht op tachtigjarige leeftijd overleed tijdens zijn dagelijkse wandeling, was één van de populairste Duitstalige zangers van na de oorlog. Meer dan honderd miljoen platen verkocht hij en hij had een repertoire van rond de negenhonderd zelfgeschreven songs.

Schlagers werden die songs genoemd, maar ze hadden vaak aanzienlijk meer inhoud dan gebruikelijk in die hoek. Zo stelde hij in 'Griechischer Wein', een hit uit 1974, de positie van Griekse gastarbeiders in Duitsland aan de kaak. Ook zong Jürgens over drugsverslaving, de bedreiging van het milieu en over de consumptiemaatschappij.

Het standpunt van de katholiek kerk inzake abortus bekritiseerde hij in 'Geht hin und vermehret euch' - en wel in zulke stevige taal dat de Duitse en Oostenrijkse radio het nummer in de ban deden.

Hitler Jugend
Udo Jürgens was de man van wie je ouders zeiden, als hij in de jaren zestig en zeventig op tv verscheen: 'Dat is nou wél een goede Duitser.' Klein detail: hij was een Oostenrijker ( later had hij behalve een Oostenrijks ook een Zwitsers paspoort). En als jongen was hij lid geweest van de Hitler Jugend. Toen hij daar eens niet goed had geluisterd, leverde hem dat een enorme oorvijg op, waaraan hij een levenslange gehoorbeschadiging overhield.

Jürgens was een telg van een zeer welgestelde Pruisische familie van bankiers en bestuurders. Zijn jeugd bracht hij grotendeels door in een kasteel in de Oostenrijkse regio Karinthië. Al vroeg voelde hij zich aangetrokken tot de muziek en vanaf zijn veertiende studeerde hij aan het conservatorium van Salzburg.

Toegift in badjas
In 1966 won hij met het lied 'Merci chérie' het Eurovisie Songfestival (het was het derde achtereenvolgende jaar dat hij meedeed), waarmee zijn internationale carrière van start ging. Vast onderdeel van zijn optredens was een toegift in badjas. Het paste bij Jürgens imago als playboy. Hij had vele verhoudingen, verplaatste zich bij voorkeur per sportwagen en was in zijn jonge jaren bepaald niet vies van drank.

Later verkoos hij een rustigere levensstijl. Kerngezond leek de man die onlangs tachtig werd; Der Alterlose werd hij genoemd, de leeftijdloze; toch bezweek hij gisteren aan een hartaanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden