PlusFilmrecensie

Twintigers flirten en sarren in het vervreemdende Das Mädchen und die Spinne

De film voornamelijk om de voormalig huisgenoot van Lisa: Mara (Henriette Confurius, rechts). Beeld Still uit das Mädchen und die Spinne
De film voornamelijk om de voormalig huisgenoot van Lisa: Mara (Henriette Confurius, rechts).Beeld Still uit das Mädchen und die Spinne

Het is een verhuizing die velen maken ergens in hun twintiger jaren. Van een gedeeld appartement naar een eigen plek. Een van die bijna rituele stappen op de weg naar volwassenheid. In de Zwitserse film Das Mädchen und die Spinne is zo’n verhuizing het decor voor een film die zich steeds net aan de verwachtingen onttrekt.

Hoewel het Lisa (Liliane Amuat) is die gaat verhuizen, draait de film voornamelijk om haar binnenkort voormalig huisgenoot Mara (Henriette Confurius), die zich constant onttrekt aan de verhuisbewegingen. Om in de badkamer aan haar koortslip te pulken of uit het raam te staren naar de drogisterij aan de overkant.

Na Das merkwürdige Kätzchen maakt Ramon Zürcher, ditmaal samen met zijn broer Silvan Zürcher, opnieuw een film die een groep mensen samenbrengt in een krap appartement. In die film was dat een familie, hier is het een gelegenheidsgezelschap van familieleden, vrienden, klussers en nieuwe buren. Een gezelschap waarin geflirt, gesard en benijd wordt.

Zoals Mara een potlood in een plastic bekertje steekt om te zien hoe de wijn eruit loopt, introduceren de broers Zürcher steeds verstorende elementen die de loop van een scène verleggen. Ze creëren kleine, intieme momenten tussen mensen die onderbroken worden omdat iemand de kamer inloopt, achter een deur staat, of wordt weggeroepen om te helpen een kast uit elkaar te halen of een doos naar beneden te sjouwen. Of omdat er plots een spin over een schouder kruipt.

Zo zoekt de film in die alledaagse situaties steeds de vervreemding op. Met dialogen die net niet natuurlijk zijn, relaties die bewust diffuus worden gehouden en een aantal bijna surrealistische beelden. Das Mädchen und die Spinne is een intrigerende en ook wat ongrijpbare verbeelding van de wijze waarop levens elkaar schampen, raken en uiteen drijven.

Das Mädchen und die Spinne

Regie Ramon Zürcher
Met Henriette Confurius, Liliane Amuat, Ursina Lardi
Te zien in Filmhallen, Lab111

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden