Update

Tweeduizend jaar oude Dode Zeerollen online in te zien

Google heeft in samenwerking met het Israël Museum in Jeruzalem vijf van de - tweeduizend jaar oude - Dode Zeerollen online gezet. De rollen werden in de jaren veertig van de vorige eeuw gevonden in grotten nabij de Dode Zee.

Een van de vijf rollen. © Israël Museum Beeld
Een van de vijf rollen. © Israël Museum

De vijf rollen, waaronder het boek van Jesaja uit het Oude Testament, zijn nu online in te zien. Er kan op specifieke passages gezocht worden en van al het gepubliceerde materiaal zijn vertalingen beschikbaar.

De rollen zijn een verzameling bijbelhandschriften die in de periode 1947-1956 in de grotten van Qumran bij de Dode Zee zijn ontdekt. Zij bevatten enkele van de oudstbekende bijbelteksten. Door de publicatie op internet heeft het publiek toegang tot zeer goed leesbare beelden van de rollen in een formaat dat bestudering ervan heel gemakkelijk maakt. Op het internet zijn details te zien die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Tot de vijf rollen die nu op het wereldwijde netwerk te zien zijn, behoren de oorlogsrol, de tempelrol en het commentaar op het bijbelboek Habakuk.

In de speciaal daarvoor gebouwde Schrijn van het Boek van het Israel Museum ligt het best bewaarde en meest complete exemplaar van de Dode Zeerollen. De rollen omvatten 900 handschriften, met in totaal ongeveer 30.000 fragmenten. De oudste documenten dateren uit de derde eeuw voor Christus.

Google en het Israël Museum zijn van plan ook de rest van de Dode Zeerollen online te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden