Plus

Tweedehands boeken: Een ezelsoor doet niets af aan het verhaal

Het online aanbod van boeken was nog nooit zo groot als momenteel. Wie voor bijna niets wil lezen, moet op Marktplaats zijn. Parool-verslaggever Ruben Koops schuimt het web af op zoek naar de boeken van zijn favoriete schrijvers voor een habbekrats.

null Beeld Ted Struwer
Beeld Ted Struwer

Terwijl het tweede uur van romancier Pieter Waterdrinker aan de tafel
van tv-programma Zomergasten nog moet beginnen, heb ik m'n iPhone er al bij gepakt. Hoewel ik erg had genoten van zijn boek Duitse bruiloft, was ik aan zijn andere werken, zoals De goudmaker van Soezdal en Poubelle, simpelweg nog niet toe­gekomen.

Terwijl presentator Janine Abbring de schrijver doorzaagt over antisemitische beschuldigingen aan zijn adres, scrol ik in de Marktplaats-app door het Waterdrinkeraanbod van 's lands grootste tweedehandsplatform. Een opvallend groot aantal advertenties met werk van Waterdrinker heeft de status 'gereserveerd', de uitzending heeft vast meer mensen herinnerd aan zijn tweedehandsoeuvre.

Maar dan toch: bingo. Verhalenbundel De del van Tomsk, voor slechts €2,25. Snel een goed bod doen, €3,00, om duidelijk te maken dat het mij menens is. Ik stuur verkoper 'kaartenfreak' een kort berichtje. Al snel verschijnen er twee vinkjes naast, net als in Whatsapp. Verstuurd, maar nog niet gelezen. Nog geen deal...

Restpartijen
Wie houdt van veel voor weinig, kan terecht op de tweedehandsboekenmarkt. Daar zijn nog echte successen te behalen. Andere sectoren zijn voor particulieren nauwelijks nog interessant.

Auto's krijgen zelfs een nieuwe naam, occasions, als ze voor een tweede keer worden verkocht, net als merkkleding dat onder de noemer vintage verder gaat. De marges voor de tussenhandelaren zijn enorm.

In het boekenvak kennen we de ramsj, maar formeel bestaat die niet uit tweedehandswaar, maar uit onverkochte restpartijen van uitgeverijen.

Voor boeken is het eerder regel dan uitzondering dat een exemplaar dat in de winkel ooit €22,50 kostte, op Koningsdag na een beetje pingelen voor €1,50 in de tas verdwijnt.

Hoogstens met een koffiekring op de omslag, of een paar ezelsoren halverwege. Waar hebben we het over, want anders dan een auto of een kledingstuk verliest een tweedehandsboek eigenlijk helemaal geen kwaliteit.

Het verhaal, doorgaans reden om het boek te kopen, is nog helemaal intact. Datzelfde geweldige verhaal voor een fractie van de oorspronkelijke prijs, het voelt als een overwinning. Handig ook, tijdens het reizen. Want een boek dat zo weinig heeft gekost, laat zich na het uitlezen veel makkelijker achterlaten in hotelkamers of vliegtuigen.

Beroepsmatig
De tussenhandel krijgt steeds meer greep op tweedehandsboeken. Al in 2001 werd in Nederland een online handelsplatform opgericht, speciaal voor de in- en verkoop van boeken: Boekwinkeltjes.nl heeft momenteel 6,9 miljoen boeken in de aanbieding.

Ook Bol.com heeft een uitgebreid aanbod tweedehands, hier worden nieuwe en tweedehands exemplaren zelfs in de resultaten van dezelfde zoekopdracht getoond, terwijl het afrekenen en de verzending op de commerciële website een eitje zijn.

Deze en vergelijkbare platforms zijn het domein van tweedehandswinkels, antiquariaten en verzamelaars die in meer of mindere mate beroepsmatig bezig zijn met de handel.

Het verklaart waarom De del van Tomsk er minimaal €7,95 moet kosten exclusief verzending, in plaats van de eerdergenoemde €2,25. Toch het drievoudige. Een mooie marge, waar ook boekhandel Scheltema van wil profiteren.

Vandaar dat in het pand aan het Rokin op de bovenste etage een hele sectie aan tweedehandsboeken is gewijd, net als op de website.

Op Marktplaats zijn ook handelaren actief, maar op boekengebied komen de meeste ad­vertenties van amateurs. Bijna 700.000 advertenties voor gebruikte boeken staan er nu op de website, op een totaal van 1,1 miljoen literaire advertenties.

Boeken zijn momenteel de op drie na populairste categorie op Marktplaats, en dan vooral de Suske & Wiske-serie, Donald Duck en De Grote Bosatlas. Op een gemiddelde ochtend verschijnen er zo'n 8000 nieuwe advertenties voor boeken op de site.

De prijzen op Marktplaats liggen aanmerkelijk lager, omdat hier meer particulieren actief zijn. Waarom particuliere verkopers akkoord gaan met lagere prijzen, is gissen. Vermoedelijk omdat zij geen tijd en opslagruimte hebben om lang te kunnen wachten tot iemand een marktconforme prijs biedt. Zij willen gewoon van hun oude boeken af.

Veel Grunberg
En dus gaan bestsellers van een poosje terug - véél Arnon Grunberg - weg vanaf €1,00. Ook ­relatief nieuwe uitgaven, van Tommy Wieringa bijvoorbeeld (De heilige Rita, 2017), vind je hier voor €7,50, minder dan de helft van de huidige nieuwprijs.

€7,50

Recente bestsellers gaan op Marktplaats tweedehands weg vanaf een euro. Nieuwere uitgaven als De heilige Rita van Tommy Wieringa zijn er te vinden voor ongeveer €7,50.

Natuurlijk is niet alles hier spotgoedkoop. ­Iemand die van Libriswinnaar Wees onzichtbaar van Murat Isik (2017) af wil, weet ook wel dat daar dit jaar nog wat aan te verdienen valt. Het bieden stokt rond de €14,00.

Natuurlijk komen de verzendkosten er nog ­bovenop; 3,2 centimeter is hierbij de heilige grens, de maximaal toegestane dikte van een brievenbuspakje van PostNL. Blijft een boek binnen die grens, en fictie is meestal niet breder dan de brievenbus, dan kost de verzending €3,80. Daarboven is de handel minder interessant.

Jammer voor Het verdriet van België, dat een verzendprijs (€6,95) heeft die de kostprijs (€2,00) overstijgt. Sommige verkopers bieden aan om dikkere boeken opengeslagen in een enveloppe te doen, dat zou soelaas kunnen bieden.

En vergeet vooral niet te onderhandelen, net als op de vrijmarkt. Want een tweedehandsboek dat €5,00 moet kosten, mag dat niet voor €7,00 ­inclusief porto de deur uit? De particulier aan de andere kant hoeft er toch niet van te leven, zullen we maar zeggen. Met de optie om te bieden wordt het Koningsdaggevoel wel heel dicht benaderd.

Een uur na mijn bod op het boek van Waterdrinker reageert verkoper 'kaartenfreak'. Chattend stellen we de prijs snel vast op €5,35, verzending incluis. Een dag later ligt het in de brievenbus.

Zelf verkopen

Ook het verkopen van een tweedehandsboek op Marktplaats is interessant.

Een advertentie voor het tweedehandsboek Wees ­onzichtbaar van Murat Isik levert bij zowel Bol.com als Marktplaats.nl binnen 24 uur een aantal serieuze geïnteresseerden op. Bol.com heeft het opstellen van een advertentie zeer eenvoudig gemaakt, de verkoper hoeft slechts het ISBN-nummer in te voeren en afbeeldingen en speci­ficaties van het boek verschijnen vanzelf.

Op Marktplaats moet al die informatie met de hand worden ingevoerd. Marktplaats rekent dan weer geen bemiddelingskosten, op Bol.com komen die per boek uit op 1 euro plus 15 procent van de verkoopwaarde. En dan is er op Marktplaats nog de mogelijkheid om het boek te laten afhalen, wat portokosten bespaart.

En zo wordt Wees onzichtbaar ­uiteindelijk op Marktplaats voor €13 verkocht en af­gehaald, terwijl het voor €15 op Bol.com te koop stond, maar daar door de bijkomende kosten veel minder zou ­opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden