PlusFilmrecensie

Tweede Black Panther zoekt naar de juiste toon en naar een nieuwe identiteit

Na de dood van acteur Chadwick Boseman is het aan Black Panther: Wakanda Forever om een nieuwe richting en identiteit te vinden voor de zwarte superheld. De dood van Chadwick Boseman drukt de uitbundigheid die de eerste Black Panther-film kenmerkte.

Elise van Dam
Angela Bassett zet ook in ‘Black Panther: Wakanda Forever’ een krachtige koningin Ramonda neer. Beeld Annette Brown
Angela Bassett zet ook in ‘Black Panther: Wakanda Forever’ een krachtige koningin Ramonda neer.Beeld Annette Brown

Superhelden stierven al vaker, maar de uitgebreide begrafenisceremonie voor Koning T’Challa waar Black Panther: Wakanda Forever mee begint, is meer dan het afscheid van een fictief personage. In 2020 overleed Chadwick Boseman, vertolker van T’Challa, beter bekend als de Black Panther, voor de buitenwereld onverwacht op 43-jarige leeftijd. Aan regisseur Ryan Coogler de lastige taak een saluut te brengen en tegelijk een vermakelijke film af te leveren die een nieuwe Black Panther aanwijst.

Dat T’Challa’s jongere zus Shuri (Letitia Wright) het kostuum en de krachten van de Black Panther zal overnemen, was al bekend. De vraag in deze film is vooral wat voor Black Panther zij zal zijn, verteerd door het verlies van haar broer en de woede en onmacht die ze daarover voelt.

Net als Shuri is deze sequel zoekende, naar de juiste toon, een nieuwe identiteit. Hoewel de wereld van Wakanda nog altijd kleurrijk is, drukt de dood van Boseman de uitbundigheid die de eerste film kenmerkte.

Alternatieve realiteit

Black Panther (2018) was een van de geslaagdere origin stories in het Marvel Cinematic Universe. Een film die met zichtbaar plezier een alternatieve realiteit bouwde, waarin er een Afrikaans land is waarvan de rijkdom aan grondstoffen nu eens niet geplunderd is door westerse kolonisten. Wakanda werd aan het oog van de wereld onttrokken, welvarend en technisch superieur dankzij vibranium, een uitzonderlijk sterk en veelzijdig metaal.

In dit vervolg blijkt er nog een natie te zijn die onder de radar, of beter gezegd het oppervlak van de rest van de wereld is gebleven. Diep onder water huist het koninkrijk van de Talokan, geleid door de als een god aanbeden Namor (Tenoch Huerta).

Ambivalente tegenstander

Ook de Talokan hebben toegang tot vibranium en nu westerse mogendheden hen op het spoor zijn, zijn ze vastbesloten hun onderzeese koninkrijk te beschermen volgens het adagium dat aanval de beste verdediging is. Met Namor heeft dit vervolg wederom een ambivalente tegenstander die vragen opwerpt over macht en eigenaarschap van grondstoffen, zij het een tikje minder charismatisch dan Michael B. Jordans Killmonger.

Maar in de opeenvolging van tegenstanders tekent zich ook een patroon af dat toch als een enigszins gemiste kans voelt. Black Panther: Wakanda Forever begint met een bezoek van koningin Ramonda (een krachtige Angela Bassett) aan de Verenigde Naties. Daar laat ze op niet mis te verstane wijze weten hoe ze denkt over de op vibranium azende westerse grootmachten. Maar ondanks dat statement, en de terugkerende zijdelingse grappen over kolonisten, durft de film het wederom niet aan die twee werelden met elkaar in conflict te brengen.

Black Panther: Wakanda Forever

Regie Ryan Coogler
Met Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Tenoch Huerta
Te zien in Cinema de Vlugt, De Uitkijk, Studio/K, Filmhallen, Pathé Arena, City, De Munt en Amsterdam Noord.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden