Twee werken van Chagall komen naar Nieuwe Kerk

Solitude (1933) van Marc Chagall, vanaf 15 december zes weken te zien in De Nieuwe Kerk. © TEL AVIV MUSEUM Beeld
Solitude (1933) van Marc Chagall, vanaf 15 december zes weken te zien in De Nieuwe Kerk. © TEL AVIV MUSEUM

Twee belangrijke schilderijen van Chagall komen in december naar Amsterdam. Het zijn Solitude en De Joodse man met de torarol.

De schilderijen behoren tot de topstukken van de tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen die 15 december opent in de Nieuwe Kerk. De Chagalls worden in bruikleen gegeven door het Tel Aviv Museum Of Art.

Aanvankelijk zou alleen Solitude naar Amsterdam komen, voor slechts zes weken, omdat het schilderij daarna wordt geëxposeerd in Museum Thyssen in Madrid.

Tijdens een bezoek aan Tel Aviv werd deze week de deal voor de tweede Chagall gemaakt. Directeur Ernst Veen van de Nieuwe Kerk en gastcurator van Jodendom Edward van Voolen van het Joods Historisch Museum zijn opgetogen.

Veen: 'We stonden in het depot van het Tel Aviv Museum en curator Doran Lurie zag mij kijken. 'Die zou je ook wel willen zeker?' zei hij. Ja, natúúrlijk, antwoordde ik. Want Solitude blijft maar zes weken in Amsterdam. Hij is gaan bellen. En nu is de toestemming binnen. Echt geweldig nieuws voor ons. Nu moeten we alleen nog wat praktische zaken regelen. En het geld natuurlijk, wat sponsors.'

Marc Chagall (1887-1985), Rus van geboorte en in 1910 verhuisd naar Parijs, schilderde veel joodse thema's. Op Solitude staat een Joodse man met in zijn handen een torarol, verpakt in een rode zogenoemde toramantel. Op de achtergrond rookt een dorp.

De Joodse man met de torarol is een portret. Het doek, geschilderd in 1925, is kleiner dan Solitude, en wordt door kenners beschouwd als een belangrijk werk in het oeuvre van Chagall.

De tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen toont geschiedenis van drieduizend jaar jodendom, aan de hand van rituele voorwerpen, kunst, manuscripten en torarollen, afkomstig van 44 bruikleengevers uit de hele wereld.

Ook komt voor de expositie een fragment van één van de Dode Zeerollen, de zogenoemde Tempelrol, naar Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden