Twee seizoenen toneelprijzen tegelijk

De Nederlandse Toneeljury, die vorig jaar vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen uitreikte, heeft gisteravond achttien nominaties bekend gemaakt over de theaterseizoenen 2020 en 2021.

Marjolijn de Cocq
Laura H. uit het gelijknamige toneelstuk, hier gespeeld door Jade Olieberg. Beeld Sanne Peper
Laura H. uit het gelijknamige toneelstuk, hier gespeeld door Jade Olieberg.Beeld Sanne Peper

Opvallend is dat zowel Charlie Chan Dagelet als Jade Olieberg  genomineerd is voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol. Zij speelden alternerend Laura H. in het gelijknamige stuk van Toneelgroep Oostpool. De jury onder voorzitterschap van Hadassah de Boer prijst het spannende, grillige spel van Dagelet, die van de voorstelling een ‘aantrekkelijke, gelaagde denkexercitie maakt’. Ook de interpretatie van Olieberg wordt spannend genoemd. ‘Met doorleefd spel maakt Olieberg de tegenstrijdigheden die in het personage besloten liggen inzichtelijk.’

Andere genomineerden voor de Theo d’Or zijn Lotte Dunselman voor haar rol in De Poolse bruid (NNT en tg­ECHO), Marie-Louise Stheins voor Skylight (Oostpool/Het Nationale Theater) en Naomi Velissariou voor Permanent Destruction: Pain against fear (Theater Utrecht/St. Naomi Velissariou).

Tussen

Hans Kesting is genomineerd voor een Louis d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende beste mannelijke hoofdrol) voor zijn solo Wie heeft mijn vader vermoord naar het gelijknamige boek van Édouard Louis. Ook de voorstelling Weg met Eddy Bellegueule (Toneelschuur) is gebaseerd op een tekst van de Franse schrijver, die in zijn jeugd Eddy Bellegueule heette en zijn naam veranderde om afstand te nemen van zijn achtergrond. De vier spelers, Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten zijn gezamenlijk genomineerd. ‘De grote kracht ligt niet in de individuele acteerprestatie, maar juist in de onvoorwaardelijke onderlinge overgave,’ aldus het juryrapport.

Ook genomineerd voor een Louis d’Or zijn Emmanuel Ohene Boafo voor zijn rol in Sea wall (Het Nationale Theater), Bram Coopmans voor Tom Pain (Het Nationale Theater) en René van ‘t Hof voor Eindspel bij Theater Rotterdam.

Daarnaast waren er drie nominaties voor de Colombina 2020 & 2021, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol, en vijf voor de mannelijke tegenhanger, de Arlecchino. De uitreiking van de prijzen vindt plaats op zaterdag 11 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater in het Internationaal Theater Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden