Plus Dans

Twee danssolo’s voelen als halve voorstelling

Beauty of Falling Apart Beeld Willam van der Voort

Eén plus één is twee. In het leven van alledag is dat een waarheid als een koe. Die waarheid wordt echter bij de deur achtergelaten wanneer we een theater binnenwandelen. Vooral als meerdere kunstenaars samenwerken is de verwachting dat het geheel meer zal zijn dan de som der delen.

Dat een plus een niet altijd méér is dan twee bewijzen Hilde Elbers en Heather Ware met The Beauty of Falling Apart. De choreograferende dansers/dansende choregrafen maakten twee werken, met als resultaat: een halve voorstelling. Wat natuurlijk niet kan, maar zo voelt het wel.

Met het uitgangspunt dat de natuur inspirerend maar ook overweldigend en bedreigend kan zijn, maakte Ware een solo voor Elbers en Elbers een solo voor Ware.

In Wares bijdrage A Fine Kind of Madness zien we Elbers balanceren, alsof ze op een richel loopt. Ze maakt grijpbewegingen, alsof ze wil klimmen. Dat gaat gepaard met vallen, opstaan, vallen, opstaan en vallen.

The beauty of falling apart
Door
Hilde Elbers en Heather Ware
Gezien 5/2, Den Haag
Te zien 30/4, Theater Bellevue

Terwijl Elbers zich vooral ophoudt aan de randen van het podium, zoekt Ware het midden op in A Barren Land.

De choreografie van Elbers richt zich vooral op het bekken van danseres Ware. In steeds grotere cirkels – soms wellustig, maar vaak ook grotesk – maalt haar pelvis in het rond, als een soort centrifuge van primitieve natuurdriften.

In plaats van de solo’s achter elkaar te dansen zijn de stukken in elkaar geschoven. De danseressen staan samen op de vloer en delen de lange stiltes én de muziek (van Arthur van der Kuip). Van interactie is echter geen sprake, het lijkt juist eerder alsof de twee elkaar straal negeren. Juist door het constant langs elkaar schuiven van de stukken ontstaat dat gevoel van een halve voorstelling: geen van beiden kan de volle aandacht opeisen.

Het is een merkwaardige kijkervaring, die een beetje irriteert, maar uiteindelijk toch vooral intrigeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden