Dansrecensie

Twee absolute favorieten als Jubileumcadeau voor 50-jarig Introdans

Jacq. Algra
null Beeld Hans Gerritsen
Beeld Hans Gerritsen

TUTTI

Door Introdans

Gezien 30/9 Schouwburg Haarlem

Te zien 16/10 Schouwburg Amstelveen, 19 & 20/10 ITA

Wie jarig is, trakteert. Omdat het Arnhemse gezelschap Introdans 50 jaar bestaat, offreert het een tweeluik met vierentwintig dansers en tien buitengewone muzikanten. Twee ‘gouwe ouwen’ werden opnieuw gecombineerd: een van de Belgische Sidi ­Larbi Cherkaoui en een van Italiaan Mauro Bigonzetti. Het publiek genoot hoorbaar van de traktatie.

De eerste jaren van Studio L.P., zoals de naam van het gezelschap aanvankelijk luidde, hadden ze nog niet van externe input durven dromen. Mede-oprichter Ton Wiggers tekende zelf voor iedere creatie. Toen er meer geld beschikbaar kwam, arriveerden gastchoreografen als Nils Christe, Ed Wubbe, Jiří Kylián en Hans van Manen. Later volgden ­Conny Janssen, Lucinda Childs en Cherkaoui.

Sterfgevallen

De variatie aan stijlen die ze daardoor in Arnhem dansen, blijft een meerwaarde voor telkens nieuwe generaties dansers uit binnen- en buitenland die elk seizoen komen auditeren. Laatste loot aan de Introdansstam is hiphop-creative Ruben Chi, die volgend jaar een nieuw stuk met ze komt maken.

In Memoriam heet de productie waarmee de dansers na de lange ­pandemiepauze het nieuwe seizoen starten. Introdans voerde het eerder uit, maar nu is het wel een heel toepasselijke keuze. Cherkaoui maakte het zeventien jaar geleden naar aanleiding van sterfgevallen om hem heen, als eerbetoon.

Uitdagen

De openingsscène, waarin de handen van een man een vrouw opnieuw tot leven wekken, blijft bijzonder. In de duetten die volgen zien we dans waarin handen troosten, beminnen, maar ook onverwachts bedreigen. In de groepsstukken zien we handen die tijdens een wervelende derwisjdans naar de hemel reiken of, aan het eind van In Memoriam, in een soort ge­barentaal een gebed ontvouwen.

Hoewel de dansers over het algemeen overtuigden, liet de synchroniciteit tijdens dit gebed-op-spitzen (ook de mannen!) wel wat te wensen over. Daardoor bleef het te veel een fysieke exercitie in plaats van het spirituele ritueel dat het had kunnen worden.

Juist down to earth is het volksfeest op een dorpsplein dat Bigonzetti met de dansers instudeerde. In Cantata vermaken de mannen en vrouwen zich door elkaar te verleiden en uit te dagen. Draaide de energie tijdens de derwisj-scène geleidelijk naar binnen, hier zwiept alle levenskracht dwars over het podium door de ruimte. Gouden confetti dwarrelt aan het eind over de danserslijven, die het afgelopen seizoen ondanks alle tegenslag in shape bleven. Daardoor kunnen zij nu deze feestelijke uitsmijter met verve presenteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden