Plus

Twan Huys: 'Geloof me, we gaan je verrassen'

Alle ogen zijn dit nieuwe tv-seizoen gericht op Twan Huys. Met een meer journalistiek gedreven RTL Late Night moet de presentator de verloren kijkcijfers heroveren.

Gudo Tienhoven
Twan Huys belooft bij RTL zijn journalistieke veren en zijn persoonlijkheid te laten zien Beeld Anne Claire de Breij/Lumen
Twan Huys belooft bij RTL zijn journalistieke veren en zijn persoonlijkheid te laten zienBeeld Anne Claire de Breij/Lumen

''Op mijn verzoek, in de stijl van een New Yorkse loft! Niet slecht hè?" glundert Twan Huys.

Op verzoek van de zender en de presentator, mag Nederland pas tijdens de eerste uitzending van RTL Late Night met Twan Huys een blik werpen op de gloednieuwe tv-studio in de Hallen. Of de krant ook in de beschrijving ervan terughoudend wil zijn.

Het enorme decor van spelshowontwerper en tv-regisseur David Grifhorst (The Passion) oogt 'industrieel vintage' zoals bij David Letterman en Stephen Colbert.

Rond de ovale discussie­tafel waar maandag onder andere Wesley Sneijder en Apachevlieger Roy de Ruiter het spits afbijten: meterslange- en hoge beeldschermen, een flink podium voor artiesten en hier en daar een speels trappetje.

Het lijkt niet op de studio waar Humberto Tan vijf jaar lang gasten ontving tot hij wegens kelderende kijkcijfers het veld moest ruimen. "Ik neem geen programma over," zegt Twan Huys (54) met klem. "Het uitzendtijdstip is hetzelfde, maar dit is heel anders."

Waarom dan de naam RTL Late Night houden?
"De slimme jongens van social media zeiden al snel: je kán een nieuwe naam verzinnen, maar realiseer je dat veel mensen 'late night' volgen op platforms als Twitter, bijna een half miljoen.

Die zou je in een keer weggooien. Dus werd het een no-brainer. Dit combineren met mijn naam is trouwens een beetje het Amerikaanse model. Late Night with David Letterman, Late Night With Seth Meyers... Daarom vond ik het ook leuk om het zo te doen."

Eind november kreeg Huys, toen presentator van Nieuwsuur, het eerste bericht van Erland Galjaard - op dat moment RTL-programmabaas: 'Kan ik eens met je afspreken?'

"Ik was verrast. Why me? Na de verbazing ben ik erover gaan nadenken. Het kwam niet op zo'n gek moment. Ik deed 12 jaar Nieuwsuur, werkte al 25 jaar bij de publieke omroep. Mag ik dan een echt onafhankelijk journalistiek programma maken?''

''Ga jij me straks bellen of ik dit en dat wil pluggen? Nee, dat is juist niet wat ik wil, klonk het.''

Ik mocht alles zelf kiezen. 'En als je dat op papier wilt hebben: die vrijheid, het zelf samenstellen van een redactie, een nieuwe locatie... dan doen we dat!' Toen belde ik snel Marij Janssens (Nieuwsuur, College Tour en nu hoofdredacteur van het nieuwe Late Night) op. 'Deze kans krijg je maar één keer in je leven!'"

Stopt de kritiek dat RTL zichzelf in het zonnetje zet?
"Er zullen programma's zijn waar we zelf graag aandacht aan besteden. Dat ga je zien de komende weken. De keuze ligt bij ons."

U moet toch aan iemand verantwoording afleggen, ook qua kijkcijfers?
"Geloof het of niet, er is niet gezegd: je moet minstens dat cijfer halen. Alleen: je krijgt er de tijd voor. De professionele kijker zal na een week zijn oordeel klaar hebben. Prima, kom maar. Maar wij doen dat niet. Ik heb een contract voor 3 jaar."

Wat vond u zelf van de kritiek op Late Night?
"Ik ben geen tv-recensent. Humberto sprak er zelf over. Daar ga ik niets aan toevoegen."

Hebt u Humberto Tan nog gesproken?
"Ja. Kort na de bekendmaking, stuurde ik hem een berichtje. Of hij het leuk vond af te spreken en dat ik het ook begreep als hij daar geen zin in had. De inhoud van het gesprek is tussen hem en mij, maar het was heel plezierig.''

''Het ging over van alles, het programma, de redactie, de hoogtepunten die het programma natuurlijk heeft gekend, de fysieke uitdaging van het werk. Ja, heel plezierig. Ik vind Humberto echt een vakman."

Wat is straks inhoudelijk nieuw?
"Wij wilden graag een toegewijd politiek verslaggever, iemand die altijd voor ons werkt, op nieuws jaagt en soms aan tafel komt vertellen. Dat werd Marloes Lemsom (van Nieuwsuur). Ze schitterde al tijdens de proefuitzendingen. Dat geldt ook voor Lex Uiting.''

''Ik ben al fan van hem sinds hij bij Giel Beelen op de radio te horen was. Hij deed ook Rambam. Dat ondeugende, Pietje Bell-achtige, dat zochten we. En Jacob de Vries uit de omgeving van TROS Radar onderzoekt de socials, een beetje wat Gijs Rademaker doet bij EenVandaag."

RTL heeft met Frits Wester toch al een parlementaire verslaggever?
"Frits is een van de meest geliefde duiders van het land. Je hoort ook veel terecht commentaar op shows met steeds dezelfde gezichten. We hebben een nieuwe studio, een nieuwe vorm, dus ook twee 'nieuwe' mensen in beeld."

Mogen we een journalistieker, meer urgent programma verwachten?
"Ik laat mijn journalistieke veren niet vallen. Ik hoop op een primeur of iemand aan tafel die niet al elders zit. Net als de andere talkshows zullen we als teckels achter de beste gasten aanzitten."

Waarom moet ik als kijker straks kiezen voor u en niet voor bijvoorbeeld Jeroen Pauw?
"Ik kan niet bepalen waar je naar gaat kijken. Dat klinkt flauw, maar ik kan echt alleen maar zeggen: wij proberen iets nieuws neer te zetten. We gaan je verrassen, geloof me."

Zet u ook in op een scheut entertainment?
"Natuurlijk! Ik heb dat altijd leuk gevonden. Als we artiesten uitnodigen, is dat niet omdat ze op nummer 1 staan. Er moet wel een interessant verhaal zijn."

Gaan we een andere Twan Huys zien?
"Ik ga een politiek interview niet ineens anders doen dan bij Nieuwsuur. Dat ik steeds meer mijn persoonlijkheid kon laten zien bij College Tour smaakte naar meer. Dat is bij Nieuwsuur nadrukkelijk niet de bedoeling."

Keert College Tour nog terug?
"Dat zit in mijn dna, dus het komt er vast een keer aan. Ik concentreer me voorlopig hier op."

Humberto Tan noemde het werk 'topsport'. Hoe gaat u het bolwerken?
"Ik heb geklokt, het is vanaf huis naar de studio exact 13 minuten fietsen. Dus dat is goed te doen. Ik heb het hier natuurlijk thuis over gehad. Iedereen riep meteen in koor: goed plan! Ik kan 's ochtends nog steeds mijn kinderen naar school brengen.''

''Althans de jongste van 9, die van 11 fietst zelf. Dat kost iets van mijn nachtrust, maar dat wil ik wel blijven doen. Verder ren ik drie keer per week en doe ik aan pilates."

Er ligt nogal een vergrootglas op dit programma. Hoe gaat u daarmee om?
"Er staan misschien zelfs bouwlampen op. Het hoort erbij. Ik lig er echt niet wakker van. Ik schiet hooguit wel eens wakker met een goed idee dat ik dan snel even opschrijf.''

''Goed voorbeeld: ik ging in 1999 voor NOVA als correspondent naar Amerika. Toen had je Max Westerman voor RTL Nieuws en Charles Groenhuijsen van het NOS Journaal. Twee dominante figuren in beeld. Toen heb ik me ook even op de kop gekrabd: hoe verdien ik daar mijn plek? Ik ben het maar gewoon gaan doen."

"Gun mij de start, kijk eens een paar maanden. Ik weet dat de pennen klaarliggen, maar het weerhoudt me natuurlijk niet. Ik heb nog nooit zoveel energie gehad als nu door alles wat er gebeurt. Dat geldt ook voor de redactie. We zijn allemaal hazewindhonden die maandag eindelijk worden losgelaten."

RTL Late Night met Twan Huys, vanaf maandag 22.30 uur, RTL 4.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden