Update

Twan Huys geeft niet nagekomen afspraak met Jenny Douwes toe

Twan Huys heeft toegegeven dat hij zich in een veelbesproken aflevering van RTL Late Night niet hield aan een afspraak met Jenny Douwes, het boegbeeld van de 'blokkeerfriezen'. 'Achteraf hadden we vast moeten houden aan de oorspronkelijke afspraken.'

Hannah Stöve

De RTL Late Night-presentator viel maandagavond met de deur in huis: het was een bewogen weekend voor hem en het programma geweest, waar hij eerst iets over kwijt wilde.

In de uitzending van afgelopen vrijdag, met Jenny Douwes (bekend omdat zij vorig jaar opriep tot een blokkade van anti-Zwarte Pietdemonstranten op de A7) en Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, gebeurde namelijk iets vreemds. Terwijl Douwes aan tafel zat en Afriyie op de eerste rij, werd Afriyie ineens uit het publiek gehaald omdat de tafel 'voor iedereen' zou zijn.

Kritiek
Douwes reageerde daarop verontwaardigd dat Huys zich dan niet aan zijn woord zou houden. Haar was vooraf namelijk beloofd dat zij niet in de show zou hoeven discussiëren met Afriyie.

De move kwam Huys en zijn team op veel kritiek te staan. Hij zou zijn journalistieke integriteit te grabbel gooien en nooit meer de status van betrouwbare talkshowhost kunnen verwerven. Anderen noemden het een wanhoopsdaad om de dramatische kijkcijfers op te krikken - een dag eerder keken slechts 236.000 mensen naar Late Night.

(tekst loopt door onder video)

Niet de bedoeling
Huys vertelde maandag dat het echter altijd de bedoeling is geweest dat zijn gasten met elkaar in gesprek zouden gaan over de blokkadezaak. "Onze redactie heeft weken geleden daarover heldere afspraken gemaakt met beide partijen, en die afspraak was: Jerry en advocaat Göran Sluiter, en Jenny, en haar advocaat Wim Anker, zouden aan tafel een gesprek voeren."

Volgens Huys weigerde Douwes vlak voor de uitzending ineens om aan tafel te gaan met Afriyie, waardoor een onmogelijke situatie ontstond. "We zaten al bijna in de uitzending, we wilden met de beste bedoelingen een oplossing vinden waarbij we het gesprek konden voeren en waarbij alle partijen tevreden mee zouden zijn, en uiteindelijk hebben we Jenny toegezegd dat ze alleen aan deze tafel kon zitten. Want het leek erop dat Jerry bereid was mee te praten vanaf de eerste rij."

Geen excuses
Toen Afriyie tijdens de reclame zei ook aan tafel te willen komen zitten, werd daar gehoor aan gegeven.

Hoewel Huys zei de situatie 'heel vervelend' te vinden, bood hij geen excuses aan voor het breken van de afspraak met Douwes. "Hebben we er iets van geleerd? Ja, achteraf hadden we vast moeten houden aan de oorspronkelijke afspraken, en we hadden niet mee moeten gaan met de nieuwe gespreksvoorwaarden."

Weerwoord
De advocaat van Douwes, Wim Anker, spreekt het verhaal van Huys tegen. Op zijn website schrijft hij in een statement: 'Er zijn geen afspraken gemaakt om allen aan één gesprekstafel plaats te nemen. Dat was ook helemaal geen optie. In de eerste plaats omdat Jenny Douwes daarmee niet akkoord zou gaan. En in de tweede plaats omdat ons kantoor geen discussie wilde en wil over de persoon en kleur van Zwarte Piet. Daar ging immers de blokkadezaak niet over!'

En ook volgens Jerry Afrityie klopt de verklaring van Huys niet, meldt hij op Twitter. 'Ik zou er nooit mee instemmen om vanaf de eerste rij (lees: back of the bus) een bijdrage te leveren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden