Plus

Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra stopt: Ik ben een man met een missie

Ontelbare zakken potgrond versleepte hij en honderden tuinen knapte hij op, maar na twaalf seizoenen is het genoeg. Tv-tuinman Lodewijk Hoekstra (39) stopt met Eigen Huis & Tuin. 'Ik maak een dappere keuze.'

Lodewijk HoekstraBeeld Wieneke Hofland

Op een zonnige woensdag is Lodewijk Hoekstra met zijn vaste team aan het werk in een tuin in het Utrechtse Leersum. Er heerst een serene rust.

Aan vrijwel niets is te merken dat er opnames zijn van het populaire tv-programma Eigen Huis & Tuin. De enige hint zijn de bestelbusjes die op het erf staan met daarop het logo.

Er hangt een gemoedelijke, ontspannen sfeer. Hoekstra: "Ik vind het belangrijk dat ik werk met mensen met wie ik het goed kan vinden. Dat ga ik enorm missen. Net als het overbrengen van mijn passie op de kijkers en het delen van mijn kennis. Daarom ben ik destijds begonnen met deze klus; ik wilde mensen weer aan het tuinieren krijgen. De tv-wereld draait enorm om geld, maar ik zie mezelf meer als een man met een missie."

Drie seconden
Ondertussen is het tijd voor de eerste shots en wordt Hoekstra voorzien van een microfoon. Hij komt de tuin inlopen met een gele krat in zijn armen met daarop het logo van een bouwmarkt.

Na een paar takes loopt de crew naar binnen om de opnames te bekijken. "Eén, twee, drie," tellen ze gezamenlijk. "Prima!" zegt Hoekstra. Drie seconden is het magische getal. "Verschillende bedrijven sponsoren ons, anders kunnen we het programma niet maken. Ik vind wel dat je spullen niet puur uit reclameoogpunt moet aanprijzen. Drie seconden is precies genoeg om herkenbaar te zijn, zonder schreeuwerig te worden."

In het krat zit een grote witte bal. Het is een lampenbol met sfeerlicht in verschillende kleuren. Hoekstra hurkt, zet de bal op de grond en stopt de stekker in het stopcontact. "Vlammetjes, hartjes, palmbomen, nou, ik ben heel benieuwd!" zegt Hoekstra in de camera, terwijl hij op de knopjes van de afstandsbediening drukt.

De tuin is zo goed als af. Grijze tegels, stenen plantenbakken, een simpele eikenhouten pergola en een keur aan roze en paarse bloemetjes. 'Strak voor hem, romantisch voor haar,' was de opdracht. Hoekstra: "We zetten vandaag de puntjes op de i. Mensen denken dat het heel snel gaat, maar dat is natuurlijk tv-magie. We doen zo twee weken over een tuin."

Tegeltuin
Rond lunchtijd arriveert presentator Froukje de Both bij het rijtjeshuis. Ze kijkt uit het keukenraam. "Wel vet geworden, hè?" zegt ze. Volgende week komt het team haar tuin in Landsmeer onder handen nemen - niet voor het programma overigens. Ze loopt de tuin in en kijkt naar de nieuwe houten schutting: "Krijg ik ook zoiets?"

De crew verzamelt zich rond de eettafel die bomvol staat met broodjes, beleg en kroketten. Tijdens de lunch vertelt de tuinman over de voorbije jaren en zijn vertrek. Over de successen en de missers.

Zijn meesterwerk was de 'walvistuin' die hij met het team maakte in Amersfoort.

"Die was op en top duurzaam. We hebben daar een grote vlonder van bamboe geïnstalleerd en werkten met ronde, organische vormen, geïnspireerd op de oceaan, en met veel natuurlijke materialen."

Dankbaar
Niet alles ging goed. "We hebben de plank ook weleens misgeslagen, zoals bij een kleine tuin van een nieuwbouwwoning in Noordwijk. De bewoners wilden niet veel groen, wij maakten een heel kleurrijke tegeltuin. Daar waren ze niet blij mee. In de communicatie kan het flink misgaan."

Hoekstra presenteerde het programma jaren met plezier. "Maar ik zat de laatste tijd niet meer op één lijn met RTL. Zij richt zich op het commerciële, ik liever op het duurzame."

Hij is 'heel dankbaar' voor alles wat hij heeft mogen doen. "Ik denk dat ik een dappere keuze maak. Dit team zal ik enorm missen, maar ik heb ook zin in een nieuw avontuur. Ik focus me op mijn bedrijf NL Greenlabel, dat gebieden en producten voorziet van een duurzaamheidslabel."

"Ook zal ik meer tijd besteden aan de onlinecommunity 247Green. Duurzaamheid is de rode draad in mijn werk."

"Het is mijn missie om mensen bewuster te maken van hun impact op de natuur. We gebruiken door sierteelt met z'n allen elk jaar bijvoorbeeld miljoenen plastic potjes en hele bossen verdwijnen door niet-duurzaam houtkappen."

"Ik hoop dat ik met Eigen Huis & Tuin daar een klein verschil in heb kunnen maken en de liefde voor groen en natuur bij de kijkers heb kunnen aanwakkeren."

"Heel veel mensen weten niet wat ze met hun tuin aan moeten. Het 'binnen naar buiten brengen' is nu heel populair, maar ik vind dat een tuin vooral groen moet zijn. Mensen komen steeds verder van de natuur af te staan. 'Bah, aarde. Dan doen we er maar tegels in.' Dat vind ik jammer. Natuur hebben we juist nodig."

De laatste aflevering van Eigen Huis & Tuin met Lodewijk Hoekstra is zaterdag om 18.05 uur te zien bij RTL 4.

Lodewijks tuintips

1. Iedereen heeft groene vingers. "Ga aan de slag, wip er een paar tegels uit en plant een vlinderstruik of een vaste plant. Het kan heel klein zijn, als je maar íéts doet. Stadstuinen hebben vaak spontane, wilde begroeiing. Vaak denken mensen dan: o dat is onkruid, weg ermee, maar juist die planten groeien daar fantastisch. Voorbeelden zijn stokroos, dovenetel en fluitenkruid."

2. Denk bewust na over wat je koopt. "Je wilt in je tuin een stukje natuur brengen. Tropisch hardhout en goedkope potgrond doen juist het tegenovergestelde; je tuin ziet er misschien leuk uit, maar schade aan de natuur is de prijs die je daarvoor betaalt."

3. Op een balkon zijn plantenbakken een simpele en snelle oplossing om wat natuur toe te voegen. "Zet de bakken neer op een zonnige plek en vul ze met bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn, die zijn makkelijk te onderhouden en doen het goed in een plantenbak. Ook kun je prima een kleine boom als een krentenboompje kwijt op een balkon, die geeft bloemen in de lente en krentjes in het najaar."

4. Waterbakken met daarin waterplantjes zijn een grappige oplossing voor kleine balkons. "Waterbakken zijn een natuurlijke manier van groen en heel simpel. Je koopt een paar waterplantjes, vult de bak met wat slootwater en voilà!" 5. Een tuin moet je zien als een stukje natuur. "Mensen willen graag een te opgeruimde, geordende tuin, terwijl rommel ook een deel van de natuur is. Een beetje wild(groei) is juist mooi. Het hoeft allemaal niet zo netjes."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden