Tv-tips voor de donderdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips op een rijtje.

Het Parool
Opstandelingen - NPO 2, 20.25 uur. Beeld BNNVARA
Opstandelingen - NPO 2, 20.25 uur.Beeld BNNVARA

TV

Opstandelingen
NPO 2, 20.25 uur

In een nieuw seizoen van ‘Opstandelingen’ ontmoet Sophie Hilbrand weer Nederlandse burgers die worden genegeerd, benadeeld of geschoffeerd door de lokale overheid. Vanavond is ze in de Tweebosbuurt in Rotterdam, waar de gemeente meer dan vijfhonderd sociale huurwoningen wil slopen. De huizen moeten plek maken voor koopwoningen en huurwoningen in de vrije sector: onbetaalbaar voor de huidige bewoners, die dus niet anders kunnen dan vertrekken. Voor Menno zijn de plannen van gemeente Rotterdam om de wijk ‘in balans te brengen’ reden om in opstand te komen.

A Perfect Planet
NPO 1, 20.35 uur

De Amazonewouden worden wel de longen van de aarde genoemd, maar alle zuurstof die er wordt geproduceerd neemt het bos zelf ook weer op. De werkelijke grote zuurstofproducenten van onze planeet zijn de algen en microben in de oceanen. Het oceaanleven is daarnaast de belangrijkste bron van voedsel voor bijna drie miljard mensen. De natuurserie ‘A Perfect Planet’ belicht vandaag de oceaan als het grootste ecosysteem ter wereld. Stromingen in de oceaan voorzien dieren van voedsel, helpen ze bij het vinden van partners en spelen een grote rol in het klimaat.

Schatten uit de schaduw
NPO 2, 21.05 uur

Centraal Museum Utrecht beheert zo’n 60.000 kunstobjecten, waar lang niet allemaal plek voor is in de zalen en aan de wanden van het gebouw. Over een periode van 180 jaar verzamelde het museum beeldende en toegepaste kunst, mode en objecten met betrekking tot de geschiedenis van de stad. In ‘Schatten uit de schaduw’ gaat kunsthistoricus Jan Six op avontuur in het depot van Centraal Museum. Conservator Liesbeth Helmus toont hem de enorme Rietveld-collectie, het Dick Bruna-archief en enkele verrassende zaken, zoals een schilderij van Hendrick Goltzius.

The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart
Canvas, 22.20 uur

Barry, Maurice en Robin Gibb schreven ruim duizend liedjes, scoorden twintig nummer 1-hits en verkochten als de Bee Gees meer dan 120 miljoen platen. Na de doorbraak met ‘Spicks and Specks’ in 1967 volgde internationaal succes, maar het supersterdom kwam pas na de overstap naar disco en de soundtrack voor ‘Saturday Night Fever’. In ‘How Can You Mend a Broken Heart’ belicht regisseur Frank Marshall de lange geschiedenis van de Bee Gees. Als het enige nog levende bandlid haalt Barry Gibb openhartig herinneringen op, die tot leven komen in archiefbeelden.

Film

World War Z
RTL 7, 20.30 uur

Bijzonder onderhoudende verfilming van het gelijknamige boek van Max Brooks, vol spanning en special effects. Geheel onverwachts breekt er in Amerika een plaag uit die de menselijke populatie verandert in moordlustige zombies. Wanneer de zombie-apocalyps zich over de wereld verspreidt, wordt VN-medewerker Gerry Lane (Brad Pitt) gevraagd voor een missie die een oplossing moet opleveren. De film heeft het genre niet veel nieuws te bieden - afgezien dan van de enorme schaal waarop de zombies zich manifesteren - maar is vlot gemaakt en ziet er geweldig uit.

As Good as It Gets
Net5, 20.30 uur

Schrijver Melvin Udall (Jack Nicholson) is een galbak die er genoegen in schept om zijn medemens te beledigen. De enige die zijn scheldpartijen kan trotseren is serveerster Carol Connelly (Helen Hunt), die tobt om haar zieke zoon. De homoseksuele kunstenaar Simon Bishop (Greg Kinnear) heeft de pech om op dezelfde verdieping als Melvin te wonen. Hondje Verdell brengt het drietal samen. Een voortreffelijk comedydrama met geweldig acteerwerk en scherpe dialogen, maar het happy end komt nogal geforceerd over. Zowel Nicholson als Hunt won een Oscar.

Nine Months
Net5, 23.15 uur

Samuel (Hugh Grant) heeft het gemaakt in het leven, maar wanneer zijn vriendin Rebecca (Julianne Moore) vertelt dat ze zwanger is, breekt hem het angstzweet uit. Opgejut door zijn boezemvriend raakt Sam in paniek en daardoor dreigt hij Rebecca te verliezen. Grant is heerlijk in zijn stuntelige hoofdrol, maar het is Robin Williams die de show steelt in de bijrol als arts. Regisseur Columbus baseerde zijn scenario op de Franse succescomedy ‘Neuf mois’ en maakte er een chaotisch maar komisch geheel van, waarin de plot belangrijker is dan de personages.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden