PlusSpokenwordrecensie

Trots, branie en sterke verhalen: woordkunstenaar Luan Buleshkaj is de verpersoonlijking van Amsterdam

Luan Buleshkaj in Leeuwenkind. Beeld Anne van Zantwijk
Luan Buleshkaj in Leeuwenkind.Beeld Anne van Zantwijk

Woordkunstenaar Luan Buleshkaj vertelt, rijmt en schreeuwt in Leeuwenkind zijn levensverhaal van de daken. Het is prachtige poëzie met diepe bassen.

Mike Peek

Luan Buleshkaj heeft een Nederlandse moeder en een Albanese vader. Ze ontmoetten elkaar ooit voor Café Américain, wat hem naar eigen zeggen de meest Amsterdamse cabaretier van allemaal maakt. Hij bedoelt het misschien als grapje, maar meer Mokum dan Buleshkaj vind je ze inderdaad niet snel. Trots, branie en sterke verhalen: de spokenwordartiest is een verpersoonlijking van de stad.

Een groot deel van Leeuwenkind speelt zich af op en rond de Corantijnstraat in West, waar Buleshkaj zijn jeugd voetballend doorbracht. Jaren die zich diep in zijn geest hebben verankerd. Met korte, scherpe beelden zet hij neer wat ze voor hem betekenden. Hoe een stuiterende bal nog steeds het gevoel oproept dat zijn vrienden staan te wachten.

Luchtiger en energieker

De voorstelling is gebaseerd op het halfuur waarmee Buleshkaj in 2020 meedeed aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het materiaal is gerijpt, de declamatie veranderd. Hij brengt zijn verhalen inmiddels luchtiger en energieker dan toen.

Een goede keuze, want inhoudelijk is wat Buleshkaj vertelt vaak behoorlijk donker. Vader verdween grotendeels uit beeld, moeder moest de kleine Luan alleen opvoeden. Veel vrienden uit de buurt gingen bovendien kopje-onder. Buleshkaj loopt er een drietal langs. Soms beginnen die verhalen geestig, maar al snel sijpelt er tragiek door de zingende zinnen.

Gitarist Yassine Belghanch zorgt voor een sfeervolle soundtrack en brengt een paar ontspannen liederen die mooi contrasteren met Buleshkajs intense voordracht. Tegen het einde rekent hij bijvoorbeeld heerlijk af met mensen die hem verwijten nooit naar demonstraties te gaan, maar zelf alleen engagement faken om hun sociale media op te fleuren: “Jij uit je onvrede via je zoveelste reel, live of story op Insta. Ik uit m’n onvrede via de zoveelste real life story waar ik insta”.

Leeuwenkind

Door Luan Buleshkaj
Regie Soufiane Moussouli
Gezien 12/10, Theater Bellevue
Te zien 24/3, De Meervaart en 19/4, Griffioen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden