TROS en AVRO gaan er 7 miljoen op vooruit

De TROS en de AVRO gaan er ondanks de forse bezuinigingen van het kabinet financieel 7,1 miljoen euro op vooruit. Bij een fusie krijgt de nieuwe omroepcombinatie vanaf 2016 een gegarandeerd bedrag van 71,1 miljoen euro. Momenteel krijgen ze samen 64 miljoen euro per jaar.

Beeld anp

De fusiepartners NCRV en KRO zien hun jaarbudget na de bezuinigingsoperatie groeien van 62,5 miljoen euro nu naar 67,7 miljoen euro in 2016. De overige ledenomroepen leveren in. De NPO bevestigt de cijfers die bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de koepelorganisatie vandaag bekendmaakte in NRC Handelsblad.
Minister Marja van Bijsterveldt (Media) wil het geld en de zendtijd voortaan verdelen over de omroepen op basis van hun ledenaantallen, zonder daar een maximum aan te verbinden zoals nu nog het geval is bij 400.000 leden.

De TROS en de AVRO profiteren hier het meeste van. Ouderenomroep MAX wordt het meest getroffen. MAX, die zelfstandig wil blijven, gaat er volgens Hagoort 8,3 miljoen op achteruit na de hervorming van het omroepbestel. Nu krijgt MAX jaarlijks nog 25,2 miljoen euro; in de toekomst wordt dat 16,9 miljoen euro.

De cijfers zijn volgens Hagoort van belang om het 'gekissebis' in Hilversum te dempen. De omroepen hebben hun fusieplannen in de ijskast gezet, omdat ze een hogere fusiebonus willen.

MAX-voorzitter Jan Slagter zegt in een reactie het raar te vinden dat grote omroepen er geld bij krijgen ten tijde van bezuinigingen. 'Hagoort is wel profetisch bezig, want het zijn maar aannames. Hij baseert zich op ledentellingen van 2009, terwijl we eerst de telling in 2014 maar eens moeten afwachten. Het zijn net dagkoersen', aldus Slagter.

NCRV-directeur Coen Abbenhuis zegt dat Hagoort evenmin rekening houdt met de verhoging van de contributie naar 15 euro en de inflatie van de komende jaren. Abbenhuis wil dat Hagoort alsnog het Hilversumse 'herenakkoord' uitvoert door fuserende omroepen meer te belonen dan de minister heeft voorgesteld. Abbenhuis is groot voorstander van vrijwillige fusie met de KRO.

Jan Slagter voor het gebouw van Omroep MAXBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden