Update

Tropenmuseum en Metropole Orkest kunnen blijven bestaan

Het Tropenmuseum en het Metropole Orkest kunnen blijven bestaan. Dat is het gevolg van de herverdeling die minister Jet Bussemaker doorvoert op het budget voor de culturele sector van 2017 tot en met 2020.

Priscilla Tienkamp en Hanneke Keultjes
null Beeld anp
Beeld anp

Ze is het eens met de Raad voor Cultuur, die vindt dat er na een periode van bezuinigingen nu weer meer geld in de sector gestoken moet worden. Het wordt alleen niet de door de raad gewenste 29,5 miljoen euro, maar ruim 18 miljoen euro.

In de brief 'Ruimte voor Cultuur' die de minister vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd heeft, schrijft ze dat ze jaarlijks op haar cultuurbegroting geld gaat vrijmaken om te besteden aan vernieuwing, samenwerking en de ontwikkeling van jonge talenten. Voor talentontwikkeling in de podiumkunsten en film komt 2,4 miljoen euro per jaar extra beschikbaar.

Daarnaast is 2,6 miljoen euro bestemd voor festivals in alle disciplines. Voor het Tropenmuseum is 5,5 miljoen euro beschikbaar.

Leiden
In 2011 besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) vanaf 2014 dicht te draaien. Het Tropeninstituut moest daarom commerciële activiteiten gaan ontwikkelen. Zo besloot het instituut eind vorig jaar de exploitatie over te nemen van het naastgelegen hotel, waarvan het vastgoed al zijn eigendom was.

Het onderdeel Tropenmuseum was niet meer te redden en fuseerde met het Afrika Museum en Museum Volkenkunde tot het Nationaal Museum van Wereldculturen. De enorme bibliotheek werd opgeheven. De collectie is deels als gift naar Egypte verhuisd, deels ondergebracht in Leiden.

Gejuich
Directeur Stijn Schoonderwoerd: 'We zijn blij verheugd. We hoopten dat de minister geld vrij zou maken, maar zeker wisten we het niet. We hadden vergadering van het managementteam toen we het hoorden en er was luid gejuich en applaus toen duidelijk werd dat er 5,5 miljoen euro voor ons is vrijgemaakt.'

Schoonderwoerd noemt dat logisch. 'De minister heeft vorig jaar A gezegd door onze fusie met het Afrikamuseum en het Museum Volkenkunde goed te keuren. Dat was onze tijdelijke redding. Dan zou het nu wel heel gek zijn als ze geen B zou zeggen.' Volgens Schoonderwoerd is de miljoeneninjectie genoeg om door te gaan op de ingeslagen weg. 'Het gaat goed met het museum. De bezoekersaantallen zitten in de lift. Deze zomer gaan we verbouwen en daarna staan er weer mooie tentoonstellingen op het programma.'

Advies
In de Agenda Cultuur doet de Raad voor Cultuur aanbevelingen voor de cultuursector voor de volgende subsidieronde van 2017 tot en met 2020. Na dit advies bepaalt de regering de hoofdlijnen voor het cultuurbeleid voor de komende vier jaar. Dit vormt weer de basis voor het vaststellen van de subsidieadviezen, waarmee de raad in het voorjaar van 2016 naar buiten komt.

'Dit voelt als een overwinning', zei een woordvoerder van het Metropole Orkest vanochtend tegen het ANP. Het Metropole Orkest won talloze prijzen in binnen- en buitenland. Door zware bezuinigingen in de cultuursector in de afgelopen jaren had het gezelschap het erg moeilijk. 'Aan de kwaliteit en aan de erkenning lag het niet', aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden