PlusRecensie

Trojan Wars: een bij vlagen oergeestige jongerenvoorstelling

Bij Trojan Wars spat het spelplezier ervan af. De bezetting in alle rollen is inclusief en ijzersterk.

Hans Smit
Trojan Wars. Vanja Rukavina en Bram Suijker (rechts). Beeld Bowie Verschuuren
Trojan Wars. Vanja Rukavina en Bram Suijker (rechts).Beeld Bowie Verschuuren

In de staande ovatie na de première van Trojan Wars, afgelopen zaterdag in Den Haag, kon je opluchting horen meeklinken; opluchting dat de voorstelling die zo pal voor de aanvankelijke première in maart 2020 vanwege de eerste lockdown moest worden geannuleerd, nu toch eindelijk voor een afgeladen Koninklijke Schouwburg kon worden gespeeld. En opluchting natuurlijk, dat die gruwelijke Trojaanse oorlog voorbij was.

Vijf uur neemt regisseur Noël Fischer de tijd om ons met een eigentijdse blik door de verschillende stadia in die ‘moeder aller oorlogen’ heen te loodsen. Van hoe een onschuldig kusje van de Trojaan Paris en de Griekse Helena op een roze discoparty ter verbroedering van beide volkeren uit de hand loopt en Helena’s affaire vakkundig gespind wordt tot motief voor de strijd van de Grieken tegen Trojaanse ‘kakkerlakken’; hoe roze kleding dan moeiteloos wordt ingeruild voor legergroene outfits en kinderen tot vechtmachines worden gedrild (op dezelfde plek op het voortoneel waar een bedrijf later dood en verderf heersen in een veldhospitaal); en hoe tenslotte in het dodenrijk iedereen gelijk is en achterblijvers de prijs betalen.

Patatje oorlog

Klinkt loodzwaar en dat is het dus niet. Met de speelse tekst van Peer Wittenbols in de hand maakte Fischer er een bij vlagen oergeestige jongerenvoorstelling van, lachen uit wanhoop is het soms, om wat mensen elkaar aandoen. De drie bedrijven voelen als één theaterervaring die doorloopt in de foyers met muziek, rap, performances, drank en eten (patatje oorlog, uiteraard).

Wittenbols nam de Ilias van Homerus als uitgangspunt en zoomt telkens in op wat oorlog op familieniveau betekent. De twijfelende koning Menelaos (Emmanuel Ohene Boafo) die zijn handen niet aan strijd wil branden, broer Agamemnon (Romana Vrede) die juist zwelgt in macht en blind vaart op spindoctor Odysseus (een aalgladde Vanja Rukavina). Helena (Yela de Koning) maakt kennis met haar nieuwe familie en schoonmoeder Hekabe (Eva Zwart) en moet concluderen dat haar Paris (Yamill Jones) liever zijn nagels laat doen dan naar het slagveld te gaan.

Ziener Cassandra (Tessa Jonge Poerink) vindt bij haar familie geen gehoor met voorspellingen van dood en verderf. Bij Wittenbols zijn ook de goden lekker en famille. Zeus (óók Ohene Boafo) is hier een verstrooide grijsaard die zijn eigen kinderen Apollo (Bram Suijker) en Aphrodite (óók Romana Vrede) niet herkent en krachteloos met bliksem strooit.

Nietsontziende vechtmachine

Trojan Wars is een hoogmis van spelplezier, de bezetting in alle rollen is inclusief en ijzersterk. Neem nou Bram Suijker. Wat staat die een potje goed te spelen, zeg. Zijn Achilles ontwikkelt zich van moederskindje dat meisjeskleren aantrekt om de oorlog te ontlopen, via twijfelende oorlogsheld tot nietsontziende vechtmachine. Achter de schermen staat een razendsnel team de acteurs bij om van kleding en rol te wisselen. De kostuums van Carly Everaert zijn sowieso virtuoos grotesk.

Ja, de voornaamste reden dat na de ijzing­wekkende slotdans van Merel Pauw als over­levende Trojaanse wees de hele zaal zaterdag in een staande ovatie uitbarstte is eigenlijk toch wel, omdat Trojan Wars een perfecte jongerenvoorstelling is. Denk die vijf sterren er zelf even bij.

Jongerentheater: Trojan Wars. Door Het Nationale Theater Jong. Gezien 2/10 Koninklijke Schouwburg Den Haag. Te zien in ITA, 7/10 t/m 9/10. Tournee hnt.nl

Trojan Wars Beeld Bowie Verschuuren
Trojan WarsBeeld Bowie Verschuuren

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden