PlusGallery Viewer

Tristan Spits: ‘Kunst is een spiegel en escape tegelijk’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Tristan Spits (38), ceo van bierbrouwerij Oedipus Brewing, koopt alleen uniek werk.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Kévin Bray, Losing It (2019), Galerie Stigter Van Doesburg. Beeld GALLERY VIEWER
Kévin Bray, Losing It (2019), Galerie Stigter Van Doesburg.Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Heel veel tegelijk, maar vooral: het leidt af, op de meest prettige manier die ik me kan indenken. Het is een spiegel en een escape tegelijk: het verbreedt mijn horizon en tegelijk leert het me meer over mezelf.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Ik heb het absoluut van huis uit meegekregen. Mijn grootouders – Alex en Jacobine Orlow – hebben indertijd de Peter Stuyvesant Collectie opgericht en uitgebouwd. Hun leven was een leven vol kunst – en glamour. De Peter Stuyvesant Collectie was de eerste grote verzameling in Nederland rondom kunst op de werkvloer.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Voornamelijk van internet. Ik browse en volg veel: op Instagram bij galeries en kunstenaars, GalleryViewer en Patty Morgan, maar ook duik ik soms wat dieper in wat online allemaal geschreven is over een bepaalde kunstenaar.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Het liefst in het atelier van de kunstenaar zelf. Het verhaal eromheen en de verbinding met de plek waar het werk gemaakt is, maakt het voor mij extra waardevol. Beurzen ook, omdat het je een duidelijk overzicht geeft en je in staat stelt om veel tegelijk te zien.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop rond de vijf keer per jaar werk, soms wat meer. Ik koop alleen uniek werk: het is echt een persoonlijke relatie die ik aanga met de kunstenaar.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Van alles een beetje: ik koop op de beurs, in de galerie, soms online en een enkele keer bij de kunstenaar zelf.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Het is overwegend mijn afdeling en hobby, dus ik beslis meestal zelf. Maar: wat er aan de muur in de woonkamer komt, moet door een strenge ballotagecommissie en die commissie heeft één lid: Inger, mijn geliefde en levenspartner.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Een aantal, maar in het bijzonder met Torch Gallery, waar ik werken van Thijs Zweers heb gekocht en later bevriend ben geraakt met Mo. Ik heb waardering voor hoe Mo de galerie van zijn vader heeft overgenomen en daar ondernemend een succes van maakt. Naast Torch Gallery ben ik altijd erg onder de indruk van de kwaliteit bij Grimm Gallery.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“David Hockney is dan nummer 1: de kleuren, de veelzijdigheid, het plezier in het leven. Het werk van James Turrell is daarnaast voor mij een bijna spirituele ervaring. En dan Victor Vasarely – zat bij mijn grootvader in de bedrijfscollectie– en Loie Hollowell, vanwege de kracht die van het werk uitgaat.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Het werk van Daniel Mullen is geometrisch, bouwkundig en architecturaal. In eerste instantie lijkt het digitaal geprint, maar het is verf, het vibreert en is daardoor juist heel levendig.”

“Veel bewierookt: het werk van Frank Ammerlaan is – zeker in de werken waarin hij lood en koper gebruikt – door de tactiliteit heel volwassen en zelfverzekerd. Afgelopen Art Rotterdam heb ik een werk van hem kunnen kopen.”

“Fris en vernieuwend: wat Kévin Bray laat zien is wat mij betreft écht veelbelovend. Voor Kévin lijkt niets vast te staan. Zijn werk is één grote collage, een soort vrij onderzoek naar media, materiaal en vorm. Heel bijzonder werk, ik blijf hem graag volgen.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Tristan Spits. Beeld -
Tristan Spits.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden