Ten slotte

Trionfo-oprichter Jeanne Companjen (1933-2021): wegbereider van jong operatalent

Na haar zangcarrière zette Jeanne Companjen een gewaagde stap: ze richtte Opera Trionfo op, een operagezelschap dat vooral koos voor avontuurlijke voorstellingen en waar jong talent voorrang kreeg. Companjen is op 88-jarige leeftijd overleden.

Erik Voermans
Jeanne Companjen had een missie: bijzondere, weinig gespeelde stukken uitvoeren met jong talent. Beeld
Jeanne Companjen had een missie: bijzondere, weinig gespeelde stukken uitvoeren met jong talent.

In 1998 begon Jeanne Companjen Opera Trionfo. Het operagezelschap zette in de loop der jaren menig onvergetelijke voorstelling op de planken. Gewapend met een exquise smaak en veel eruditie zorgde Companjen ervoor dat stukken als Les mamelles de Tirésias van Francis Poulenc, Owen Wingrave van Benjamin Britten en De vrek van Vasili Pasjkevitsj voor het eerst sinds lange tijd, of überhaupt voor het eerst in Nederland, werden opgevoerd. Haar missie: weinig of niet gespeelde, bijzondere stukken uitvoeren met ­jonge muzikale talenten als sopraan Francis van Broekhuizen en theatermakers als regisseur Floris Visser – of met gevestigde grootheden als Ed Spanjaard, die met zijn Nieuw Ensemble verschillende producties begeleidde en deze tot grote successen maakte.

Ze liet ook nieuwe opera’s componeren. Bart Visman schreef bijvoorbeeld de jeugdopera De Roep van de Kinkhoorn, op een tekst van kinderboekenschrijver Paul Biegel.

Companjen kon zelf terugkijken op een mooie carrière als zangeres. In de jaren vijftig begon zij haar zangopleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Annie Hermes en Felix de Nobel. Ze zette haar studies voort bij Paula Lindberg. Tot in de jaren zeventig gaf Companjen recitals op internationale podia met haar vaste begeleider, pianist Rudolf Jansen. Haar repertoire omvatte liederen en oratoria. Daarna ging ze werken als zangpedagoog. Ze werd hoofdvakdocent zang aan het Conservatorium van Zwolle, waar ze in 1998 met pensioen ging.

Terwijl ze na de afscheidsborrel de snelweg op reed, besloot ze een gewaagde volgende stap te zetten. Ze wilde een nieuw, avontuurlijk operagezelschap oprichten, omdat ze vond dat jonge zangers en regisseurs te weinig mogelijkheden hadden zich aan het publiek te presenteren en ook dat het aanbod misschien wel wat te belegen was.

In 2013 nam Floris Visser het roer bij Opera Trionfo van haar over. Op 29 juni is Companjen overleden, op 88-jarige leeftijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden