Trend: al vroeg in de avond naar de club

Microclubbing, de naam doet het misschien niet vermoeden, maar bij dit nieuwe fenomeen gaat het om uitgaan vroeg op de avond. Om zes uur 's avonds gaan de clubdeuren open en ze sluiten weer om één uur. Het voorkomt enorme katers en biedt de mogelijkheid het weekend, of in elk geval de volgende dag, fris en goed te benutten.

Dansen ver voor middernacht in De Kerk van Hotel Arena, met veel casual geklede studenten. Beeld Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.nl
Dansen ver voor middernacht in De Kerk van Hotel Arena, met veel casual geklede studenten.Beeld Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.nl

Niet iedereen staat te wachten om rond zes uur al in een club te staan, maar toch hebben vooral de Engelsen het aardig onder de knie. Omdat de cafés er eerder sluiten, begint de avond er eerder en wordt microclubbing in Engeland populair. Inmiddels lijkt het fenomeen overgewaaid naar Nederland: vrijdag beleefden we in De Kerk van Hotel Arena één van de eerste microclubavonden: De Avondclub.

Organisator Simon Bruinsma (23) spreekt van 'de nieuwe vrijdagmiddagborrel met de muzikale kwaliteit van een clubavond'. Hij bedacht De Avondclub, zoals het feest is gedoopt, met vrienden Stefan Post en Julien Simmons, met wie hij sinds twee jaar ook drie andere house- en technofeesten in Amsterdam organiseert. 'In onze omgeving werd veel geklaagd over de sluitingstijden in de stad - alle cafés en clubs gaan in het weekend al om vijf uur dicht. Wij dachten: als we eerder beginnen, kunnen we ook langer doorgaan.'

Keurig gehakt
Hoewel tegen zessen de deuren van de club opengaan en de harde bas tot in het bijbehorende café doortrilt, laat de drukte nog even op zich wachten. Publiek tussen de twintig en dertig druppelt binnen, keurige gehakte dames en heren in overhemd, maar vooral casual geklede studenten vullen de zaal.

Mulla, dj Joppe Muller (23), opent de avond en draait tot acht uur. Dat het nog niet zo druk is, maakt hem niet zoveel uit. 'Vroeg uitgaan is vooral aantrekkelijk voor mensen die uit hun werk komen, de studenten hebben eerst nog thuis gegeten.' Toch was daar rekening mee gehouden en stonden de hamburgers en bakjes noedels voor gemiddeld vijf euro klaar achter de bar.

Nieuw leven
De eigenaar van Hotel Arena, Paul Hermanides, stelt zijn zaak er graag voor open. De afgelopen jaren verhuurde hij de zalen vooral voor feesten en partijen, maar van dat imago wil hij af. 'Ik vind het een prachtig idee om uitgaan nieuw leven in te blazen. Als voorzitter van het Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam viel het me op dat het uitgaan steeds later begon. Het was niet cool rond elf of twaalf uur al naar een club te gaan.'

Aangezien op een gebruikelijke vrijdagavond zijn club pas om vier uur sluit en in het café ook ruimte is om eerder te beginnen met drinken, lijkt hij de omzet van de laatste drie uur mis te lopen, maar dat is niet zo, zegt Hermanides. 'Jaren geleden dronken de feestgangers inderdaad eerst wat in het café en gingen ze later op de avond naar de club, maar tegenwoordig drinken de meesten thuis in. Zo vol zit het café de laatste tijd niet.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden