Topwerk Mondriaan te bekijken in virtueel museum

Het Mondriaan 3D museum opent op 7 maart zijn virtuele deuren voor publiek. Online is een overzichtstentoonstelling te zien van topwerken van de befaamde schilder Piet Mondriaan. 

Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan.Beeld anp

Waar een fysiek museum ruimtelijke beperkingen heeft, kan in een virtuele expositieruimte alles worden opgehangen. Dit is het idee achter Mondriaan 3D, een virtueel museum dat bovendien volledig gericht is op één kunstenaar.

Het concept van het museum ligt in het verlengde van de ideeën van Mondriaan zelf. De kunstenaar vond namelijk dat zijn kunst voor iedereen beschikbaar moest zijn en moest aansluiten bij de nieuwste technologische en maatschappelijke ontwikkelingen.

Geen last van restricties
Mondriaan 3D heeft nu een tentoonstelling weten te realiseren die in een echt museum moeilijk te organiseren zou zijn geweest. Een expositie met topwerken neemt namelijk vele jaren in beslag en kost geld, tijd en moeite. Sommige kunstwerken bevinden zich bijvoorbeeld in privécollecties en worden niet uitgeleend, of zijn verloren gegaan in de loop van de geschiedenis. Het virtuele museum heeft geen last van deze restricties, waardoor het een stuk gemakkelijker is om de geschiedenis van een kunstenaar te conserveren.

ActiveWorlds Europe, DXMedia BV en Bax Art Concepts & Services zijn de organisatoren van Mondriaan 3D. Ze hebben toestemming verkregen van het Mondriaanfonds om te kunstwerken te tonen. In principe mogen ze alles laten zien, maar alleen aan Europeanen. Amerikaanse bezoekers zullen voor sommige kunstwerken een blokkade krijgen. Daarom is ervoor gekozen tijdens de opening alleen werken van 95 jaar en ouder te laten zien, omdat die door iedereen vrijelijk te bekijken zijn.

Medewerkers als avatars
Het museum maakt voor de expositieruimte gebruik van een virtuele leefomgeving die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Second Life of Sims. De online wereld maakt het onder andere mogelijk een compleet oeuvre te laten zien, bezoekers hun eigen expositie te laten samenstellen en lezingen en rondleidingen te geven.

Museummedewerkers zullen door middel van avatars in het virtuele museum aanwezig zijn om bezoekers rond te leiden en te informeren. Ook kunnen bezoekers van het museum met elkaar communiceren en in discussie gaan over de kunstwerken. Bovendien is er in het virtuele museum ruimte voor wat in een echt museum nooit zou mogen: schilderijen vastpakken, omdraaien of zelfs op de kop hangen. Op die manier wordt er weer een extra dimensie aan het museumbezoek toegevoegd.

Gratis plug-in
Volgens de organisatoren is de virtuele omgeving bij uitstek geschikt om jongeren enthousiast te krijgen voor kunst, omdat die zich van nature al veel meer online begeven. Een volgende stap zou dan een bezoek aan een echt museum kunnen zijn.

De openingsdatum van 7 maart is niet toevallig gekozen: dit is ook de verjaardag van de kunstenaar. Museumbezoekers kunnen met een eenvoudige plug-in toegang krijgen tot de expositie. Er wordt gewerkt aan een betaald systeem, maar voorlopig is de plug-in gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden