Topdrukte op zelfmoordlijn na dood van Kamerling

Werthereffect de Haarlemse psychiater doelt op de neiging van mensen in geestelijke nood na de zelfmoord van een beroemdheid de hand aan zichzelf te slaan. Foto GPD Beeld gpd
Werthereffect de Haarlemse psychiater doelt op de neiging van mensen in geestelijke nood na de zelfmoord van een beroemdheid de hand aan zichzelf te slaan. Foto GPDBeeld gpd

DEN HAAG - De nieuwe hulplijn 113 Online ('Als je denkt aan zelfmoord') wordt overspoeld door bijstandsverzoeken na de dood van acteur Antonie Kamerling.

Vrijwel alle personeelsleden en de 120 vrijwilligers worden ingezet om dag en nacht hulpvragen te beantwoorden. Mails stromen onophoudelijk binnen, de chatfunctie op de website is de gehele dag bezet.

De inzet van de hulplijn 113, niet alleen voor mensen in nood, maar ook voor bezorgde familieleden en vrienden, is volgens oprichter Jan Mokkenstorm nodig om te voorkomen dat een soort Werthereffect ontstaat. De Haarlemse psychiater doelt op de neiging van mensen in geestelijke nood na de zelfmoord van een beroemdheid de hand aan zichzelf te slaan, zoals destijds gebeurde bij jongeren die het boek Die Leiden des jungen Werthers van Goethe lazen. ''Het gebeurde ook na de zelfmoord van Kurt Cobain of vorig jaar na de dood van de Duitse doelman Robert Enke,'' zegt Mokkenstorm.

113 Online werd vorig jaar opgericht en bestaat deze maand precies een jaar. In de eerste jaargang werden circa 20.000 telefonische verzoeken om hulp en advies gedaan. Daarnaast werden nog eens 3000 e-mails ontvangen en beantwoord.

Jaarlijks plegen circa 1500 Nederlanders zelfmoord. Pakweg 100.000 mensen doen daartoe een poging. 400.000 mensen gaan gebukt onder vormen van depressiviteit. Op geestelijke nood rust nog steeds een taboe, zegt Mokkenstorm. ''Ik zeg wel eens: je kunt het beter aan je longen hebben dan aan je geest.''

De stichting Korrelatie en het Fonds Psychische Gezondheid (FPG) merken nog geen duidelijke effecten na Kamerlings zelfdoding. Adrianne Dercksen van het FPG hoopt dat mensen in vergelijkbare geestelijke nood nu wel overgaan tot het inroepen van hulp. ''De belangrijkste boodschap is: Blijf er niet mee rondlopen. Want vier mensen per dag doen dat wel en maken er helaas een einde aan.'' (GERARD DEN ELT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden