Berend Strik, Deciphering the artist’s mind:… (studio LL), 2016.

PlusGallery Viewer

Tom Kellerhuis: ‘Thuis was er geen belangstelling voor kunst’

Berend Strik, Deciphering the artist’s mind:… (studio LL), 2016.Beeld Galerie Fons Welters

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? HP/De Tijd-hoofdredacteur Tom Kellerhuis besluit meestal in a split second over een aankoop.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Het bevrijdt me van het dagelijks juk en de misère van het menselijk bestaan. Dat klinkt zwaar, maar is het niet. Ik ga al mijn hele leven met ­kunstenaars om, en ben verliefd geworden op hun vrije manier van bewegen, onconventionele denken en amateriële leven.”

Kreeg u kunst van huis uit mee­?

“Thuis was er geen enkele belangstelling voor (moderne) kunst, ik heb mijn weg zelf moeten vinden. Tijdens mijn studies in Utrecht, en later in Amsterdam, kwam ik voor het eerst in aanraking met kunststudenten, ­later met kunstenaars.”

Waar haalt u informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Uit de media, maar ook via gesprekken met bevriende galeriehouders, kunstenaars en verzamelaars tijdens vernissages of etentjes thuis.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“In een galerie of museum. Door drukte bezoek ik tegenwoordig minder openingen en museale tentoonstellingen dan ik zou willen. De grote nationale kunstbeurzen bezoek ik met enige regelmaat, maar daar is het vaak te druk om echt te kijken en blijft het bij socializen.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik heb een collectie van een kleine honderd werken, ik verzamel zo’n 35 jaar, dus gemiddeld drie werken per jaar. Het eerste werk dat ik als student kocht was een zeefdruk in stierenbloed van Paul Blanca, in een oplage van 35, voor 1500 gulden.”

Waar koopt u dan: in de galerie, op een beurs, op een veiling of online?

“Het is altijd liefde op het eerste ­gezicht in een galerie of op een beurs, en soms in het atelier van de kunstenaar.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Mijn vriend heeft in de loop der jaren dezelfde smaak ontwikkeld, en is werk van dezelfde kunstenaars gaan verzamelen. Ik besluit meestal in a split second, mijn vriend is wat voorzichtiger.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ron Mandos, Lumen Travo en Onrust. Ik was bevriend met de in 2015 overleden galeriehouder Milco Onrust. Ik kocht bij hem een minimalistisch werk van Alan Uglow. Na stevig onderhandelen werden we het eens, hij wilde het eigenlijk niet verkopen. De middag dat het geld op zijn rekening stond, belde hij me. ‘Het is een sombere dag voor de kunst,’ zei hij. ‘Waarom ben je zo bedroefd?’ vroeg ik. ‘Omdat ik hoopte dat je het niet zou kunnen betalen.’”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Luc Tuymans, Marlene Dumas en Roger Raveel zouden in mijn collectie niet misstaan. Het werk van Tuymans en Dumas is nu onbetaalbaar. Raveel heb ik altijd willen ontmoeten en aankopen, maar ik heb stom genoeg gewacht tot het te laat was.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik heb in de loop der jaren acht werken van Han Schuil verzameld. Hij begon ooit op canvas, schilderde even op hout, en werkt tegenwoordig op aluminium.”

“De op doek gespannen foto’s van Berend Strik zijn op zichzelf vaak spannend of ironisch, en dat wordt versterkt door het borduursel dat hij er meestal op aanbrengt.”

“Van Marc Bijl heb ik een vroeg werk uit zijn gothicperiode. Het is met spuitbussen op een goedkope glazen lijst gespoten, en de verf bladdert enigszins af, dus het werk was meteen in verval toen het voor het eerst tentoongesteld werd: ik vermoed dat het de bedoeling van de kunstenaar was.”

Tom Kellerhuis (1964), hoofdredacteur van maandblad HP/De Tijd. Beeld Eva de Koeijer
Tom Kellerhuis (1964), hoofdredacteur van maandblad HP/De Tijd.Beeld Eva de Koeijer

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? galleryviewer.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden