Nieuws

Tom Egbers erkent uitschelden van collega met wie hij affaire had: ‘Maar nooit met dood bedreigd’

Presentator Tom Egbers (65) erkent dat hij, ten overstaan van collega’s op de redactie van NOS Sport, een vrouwelijke collega met wie hij een affaire had heeft uitgescholden. Maar volgens Egbers heeft hij haar nooit met de dood bedreigd, zoals afgelopen week in de media kwam.

Leon van Wijk
Tom Egbers. Beeld ANP
Tom Egbers.Beeld ANP

De journalist is de komende maanden niet op tv te zien, maar is vastbesloten terug te keren: “Ik laat me na vier decennia niet zomaar bij het grofvuil zetten.”

Dat zei Egbers vrijdagavond bij Khalid & Sophie. Daar reageerde hij voor het eerst uitgebreid op de publicatie van de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport. Egbers zou een jonge, vrouwelijke collega, met wie hij een affaire had gehad, een tijdlang hebben geïntimideerd en gepest. Hij was destijds 48, zij 22 jaar.

As van het kwaad

Presentator Khalid Kasem legde hem de woorden voor die hij volgens de krant tegen de vrouw zou hebben geroepen toen de affaire voorbij was. Hij zou haar onder meer ‘de as van het kwaad’ hebben genoemd. Egbers kan zich goed voorstellen dat hij dat heeft gezegd. “Dat had ik niet moeten doen. Ik meende het destijds wel. Ik had het niet moeten delen, op een zodanige manier - met haar, want dat heb ik bij herhaling gedaan - waar andere collega’s deelgenoot van werden.”

Egbers was boos op de vrouw omdat ze volgens hem onwaarheden over de affaire had verteld aan zijn vrouw Janke Dekker. Volgens hem duurde de affaire weliswaar zo’n drie jaar, maar ging het nooit verder dan zoenen. Toen de collega aan Dekker onwaarheden zou hebben verteld, werd Egbers boos, ging hij naar de redactie en schold hij de vrouw uit.

Maar daarbij maakte hij geen handgebaar van een keel doorsnijden, zoals de Volkskrant schreef, zei hij. “Ik ben niet iemand die aan doodsbedreigingen doet. Ik weet zeker dat ik nooit een doodsbedreiging heb geuit.” Egbers vindt zijn gedrag niet extra kwalijk omdat hij een machtspositie bekleedt binnen NOS Sport. “Ik zit niet in de wagon in de NOS waar de beslissingen worden genomen, ik zit niet in de hoofdredactie, zelfs niet in de eindredactie.’’ Hij beseft dat het voor de vrouw wel zo kon voelen. “Ik heb dat niet goed gedaan destijds, ik heb dat echt niet goed gedaan.”

Grofvuil

Vanwege de publicatie werkt Egbers de komende maanden niet voor NOS Sport. Gert van ‘t Hof vervangt Egbers komende zondag opnieuw bij Studio Sport Eredivisie, laat een woordvoerder van de NOS zaterdag weten. Van een definitief afscheid is voor hem geen sprake. “We hebben mooie dingen gemaakt, er zijn onderweg dingen echt fout gegaan. Dat moeten we erkennen, dat moet niet meer gebeuren. Maar ik wil iedereen kunnen aankijken in de ogen. Na vier decennia bij het grofvuil gezet worden... Dat laat ik niet zomaar gebeuren.”

De presentator benadrukte met ‘iedereen’ te willen kunnen spreken. “Mochten er mensen zijn die zich door mij op de een of andere manier onveilig hebben gevoeld, of dat ik daaraan bijdragen heb, dan wil ik - desgewenst - met die mensen in gesprek.”

Hoofdredactie teruggetreden

Vanwege de publicatie werkt Egbers de komende maanden niet voor NOS Sport, waarvan de hoofdredactie terugtrad. Woensdag kondigde de NOS aan dat er ook een onderzoek volgt bij NOS Nieuws en NOS Evenementen. Bij NOS Sport liep dat al.

Janke Dekker, voormalig voorzitter van stichting Mores, bevestigde de affaire in een interview. Volgens haar beëindigde de presentator de relatie en lichtte hij de leiding bij de NOS in. “Zij hebben toen gezegd: ‘We beschouwen dit als een privékwestie. Jullie zijn twee volwassen mensen. Jullie horen dat zelf op te lossen’.” Dekker beschuldigt de vrouw van stalkgedrag.

Ze trad ondertussen terug als voorzitter van Stichting Mores. Het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector kwam ter discussie te staan door haar rol. Inmiddels heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Media) met spoed een advies over de positie van het meldpunt gevraagd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden