Toffe Peer

RONALD OCKHUYSEN

Als het NOS Journaal verslaggever Peer Ulijn op pad stuurt, gaat bij mij het alarm af. Ulijn wordt door zijn chefs beschouwd als een journalist met humor. Hij mag in het NOS-Journaal de knipogen uitdelen met nieuwsitems die balanceren op de grens van licht en lollig.

Zaterdagavond vervulde Ulijn in het Journaal een prominente rol. Met een verslag over beeldende kunst. Maar dan wel kunst volgens de normen van Ulijn en zijn collega's.

Dat betekent: het moet lekker gek zijn, en verder geen enkele intellectuele pretentie hebben. Want nadenken achten ze in Hilversum een obscure activiteit. Net zoals plasseks, of de neiging om te kauwen op voetschimmel.

Bad fencing, good fencing heet het kunstwerk waarover Ulijn vanuit Apeldoorn berichtte. Met opgewonden stem meldde de verslaggever dat kunstenaar Guido Nieuwendijk schapen inzet om zijn creatie gestalte te geven. Nieuwendijk laat de beesten afgebakende stukken land afgrazen. Zo moeten er vlakken en objecten ontstaan. Een moeilijke klus, meldde het Journaal, omdat schapen niet van nat gras houden. ''Maar als er één schaap...,'' zei Ulijn - en ja hoor: daar volgde een shot van een gulzig grazende kudde. Vervolgens was ook nog vanuit de lucht het resultaat te zien: een weilandje met hier en daar wat kleurverschillen.

Het Journaal had zaterdag ook voor ander kunstnieuws kunnen kiezen. Zo werd die dag bekend dat Marlene Dumas een portret van Mohammed B. aan het Stedelijk heeft geschonken. Ook het succes van Dumas, momenteel bejubeld in de Verenigde Staten, had een mooie bijdrage aan het nieuws kunnen leveren. Net als, zo vlak voor het nieuwe cultuurseizoen, een verhaal over de boekenverkoop.

Bij het NOS Journaal vinden ze dat elitair geneuzel. Daar wordt kunst pas interessant als het zich op het Bassie-en-Adriaanniveau bevindt. Binnenkort verschijnt het boek Ik woon in Almere. De schrijver? Schapenliefhebber Peer Ulijn, die volgens zijn uitgever behalve journalist ook beeldend kunstenaar is. Ook dat nog. Ria Valk, Viola Holt en al die andere schilderende coryfeeën zijn gewaarschuwd.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden