'Toen de deur open ging, stapte George Michael naar buiten'

Journalist Mick Boskamp bracht in een nachtclub in Londen een avond door in de aanwezigheid van George Michael. 'Toen ik naar het toilet ging, hoorde ik vanachter een deur het geluid dat ik als kind van de jaren tachtig maar al te goed kende.'

Mick Boskamp
George Michael in 2012 in een uitverkocht Ziggo Dome. Beeld ANP
George Michael in 2012 in een uitverkocht Ziggo Dome.Beeld ANP

In oktober 1987, toen George Michael net zijn zesde achtereenvolgende nummer 1 hit 'Faith' had uitgebracht, vloog ik voor Playboy naar Londen om Patty Brard te interviewen voor de tekst bij haar naaktserie, die in het januarinummer van '88 zou verschijnen.

Ik had Patty net zo makkelijk in Amsterdam kunnen ontmoeten, maar in die jaren speelde geld geen rol in uitgeefland en het leek haar een aardig idee om het gesprek in haar favoriete stad te doen.

Ik trof haar in een groot huis in Knightsbridge, dat ze deelde met vrienden van haar, allen leden van de extravagante new wave band Sigue Sigue Sputnik, die in 1983 een hit had gehad met 'Love Missile F1-11'. 's Avonds gingen we met zijn allen riant uit eten, de flessen Meursault waren niet aan te slepen, en natuurlijk moest er daarna ook groots en meeslepend worden gestapt.

Patty en co namen me naar Browns, een vermaarde en exclusieve nachtclub in Great Queen Street, het Londense equivalent van de Amsterdamse Richter en eigendom van de neef van George Michael. Het was een plek waar de sterren zich op hun gemak voelden om de simpele reden dat iedereen zich er een ster waande.

Niet bekeken
We waren nog niet goed en wel binnen of een van de twee meest gelouterde sterren die Engeland op dat moment bezat (de andere was Terence Trent D'Arby) denderde met een grote, maar ook verlegen glimlach op zijn gezicht de club binnen met een gevolg dat alleen uit vrouwen bestond. Die avond heb ik ruim drie uur lang, langer dan menig journalist de tijd voor krijgt, in de aanwezigheid van George Michael kunnen vertoeven en hem kunnen observeren in een omgeving waar hij zich thuis en niet bekeken voelde.

Het eerste dat me opviel, was dat de zanger, hoewel hij omringd werd door mooie vrouwen, bij lange na niet de womanizer was die hij het publiek deed geloven. Pas in 1998 kwam hij noodgedwongen naar buiten met zijn seksuele geaardheid en voorkeur voor mannen toen hij werd gearresteerd voor een 'oneerbare daad' bij een mannelijke undercover-agent in een openbaar toilet in een park in Beverly Hills. Daarna werd hij openhartiger.

Zoals over zijn relatie met de Braziliaanse stilist Anselmo Feleppa, die in 1993 was overleden aan AIDS. Het nummer Jesus To A Child was een ode aan Feleppa. Maar in 1987 moest de wereld denken dat George Michael hetero was.

Voor een hetero danste Michael die avond opmerkelijk intiem met een mannelijke gast, de vrouwen stonden in een kring om het tweetal heen en klapten in hun handen. Ook zijn manieren en gezichtsuitdrukkingen waren totally gay en ik als hetero vond hem daardoor alleen maar nog innemender en interessanter.

Waarom? Omdat hij op mij zo veel echter overkwam als de George Michael die ik van de videoclips kende. Er klopte iets niet aan zijn imago en die avond begreep ik wat dat was. Toen de DJ als eerbetoon aan de ster 'Faith' draaide, verliet hij lacherig en hoofdschuddend de dansvloer, te verlegen om de kudos in ontvangst te nemen voor zijn wereldhit.

Toilet
In december van dat jaar was ik weer in Londen. Die avond in oktober was ik een jonge vrouw uit Trinidad tegengekomen in Browns en ze had me daarna uitgenodigd om haar te komen bezoeken in Londen. Op een van de drie dagen dat ik daar was, nam ze mee naar de club. George Michael was er al toen we binnenkwamen. Dit keer durfde ik hem een drankje aan te bieden. Hij bedankte me vriendelijk, maar hij was al voorzien.

Toen ik later op de avond naar het toilet ging, hoorde ik vanachter een deur het geluid dat ik als kind van de jaren 80 maar al te goed kende. Toen de deur open ging, stapte George Michael naar buiten. We stonden naast elkaar boven twee aanpalende wasbakken en ik zei tegen hem dat er nog wat onder zijn neus zat.

'Thanx,' zei hij zachtjes en veegde het met zijn linkerduim weg. Zondag stierf hij, 29 jaar later, op 53-jarige leeftijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden