Toekomst Orkater onzeker ondanks extra 10 miljoen voor kunst en cultuur

Ondanks de 10 miljoen die minister Jet Bussemaker van Cultuur extra ter beschikking heeft voor de kunst- en cultuurwereld, ziet de toekomst voor muziektheatergezelschap Orkater er somber uit.

Distel, een van de huidige voorstellingen van Orkater Beeld eye-Depict/Ben van Duin
Distel, een van de huidige voorstellingen van OrkaterBeeld eye-Depict/Ben van Duin

Even leek er een sprankje hoop voor Amsterdams gezelschap Orkater: van die extra 10 miljoen zou er 7 ton naar verschillende muziektheatergezelschappen gaan die een positief advies kregen van het Fonds Podiumkunsten (FPK). Daar viel Orkater ook onder.

Maar het mag niet baten. "We hadden een subsidieaanvraag van 430.000 euro voor muziektheater ingediend en 733.200 voor theater. Het fonds heeft ons 363.000 euro voor muziektheater toegekend, dat is alles behalve de talentontwikkeling," vertelt Tesse van Camerijk die de marketing en publiciteit van Orkater doet.

'Rampzalig'
"Bij lange na niet genoeg," zegt directeur Marc van Warmerdam. "Voor theater is er namelijk niets extra's vrijgekomen dus komen we nog ruim 7 ton tekort. De projecten voor volgend jaar komen daardoor in gevaar. We zullen mensen moeten ontslaan, onder voorwaarde uiteraard. We zullen andere fondsen aanschrijven, de begrotingsbehandeling van november afwachten en we zetten natuurlijk alles op alles om de Tweede Kamer te overtuigen dat er meer geld nodig is. Maar ik ben niet vrolijk vandaag. Dit is rampzalig."

En dat terwijl er na flinke bezuinigingen weer wat extra geld voor de kunst- en cultuurwereld beschikbaar is. Van Warmerdam: "Op zich is het ook heel mooi dat er 10 miljoen extra voor de sector vrijkomt. Maar het is niet genoeg. Ik had het stoer gevonden als ze hadden geluisterd naar ons - breed gedragen - advies om 24 miljoen vrij te maken. Dit is de sector waar het hardst op is bezuinigd en we worden het minst gecompenseerd. Wellicht is het een statement."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden